En intressant affär som advokatbyrån Baker McKenzie var inblandad i under 2016 var Storytels förvärv av Norstedts Förlagsgrupp. Förvärvet resulterade i en spännande konstellation mellan tradition och förnyelse.
När kraften i den nya tekniken möter tradition
Mest läst i kategorin
Tobias Edenman var ansvarig partner för transaktionen på advokatbyrån Baker McKenzie och han berättar:
Vad handlade affären om?
– Storytel köpte den anrika förlagsjätten Norstedts Förlagsgrupp under 2016. Köpet var ett i raden av förvärv som Storytel genomförde under året. Transaktionen är enligt min mening en av de mer intressanta förra året. Det var också en av de transaktioner som fick mest medial uppmärksamhet. Den speglar ett paradigmskifte där det digitala tar över. Storytel är ett snabbväxande företag som bland annat erbjuder abonnemangstjänster för ljudböcker och e-böcker via sin digitala plattform. För några år sedan kunde nog få av oss ana att Norstedts, Sveriges äldsta bokförlag som grundades 1823, skulle bli uppköpt av ett digitalt bolag som drog i gång sin verksamhet för bara drygt 10 år sedan. Vi är glada för förtroendet från Storytel att återigen få vara deras legala rådgivare i en transaktion. Storytel uppskattar vårt engagemang och vår affärsmässighet i rådgivningen vilket jag tror har varit avgörande för deras val av rådgivare.
Hur mycket rörde sig affären om?
– Norstedts Förlagsgrupp omsatte året före förvärvet cirka 435 miljoner och hade cirka hundra anställda. Köpeskillingen uppgick till drygt 150 miljoner kronor.
Vilka var parter?
– Säljare var Kooperativa Förbundet, KF.
Vilka företräddes parterna av?
– Baker McKenzie företrädde Storytel och Setterwalls Advokatbyrå företrädde säljaren.
Vilka var förutsättningarna?
– Transaktionen var strukturerad som en auktionsprocess. Detta innebär att Storytel i konkurrens med andra budgivare gick vinnande ur den urvalsprocess som säljaren genomförde.
Vad var utmaningen?
– Som i många förvärv finns de största utmaningarna efter genomförandet av transaktionen då bolagen ska integreras. Att sammanföra verksamheter med olika historia, företagskultur, affärsrelationer och anställningsvillkor till exempel är inte okomplicerat. Att hantera den här utmaningen på ett bra sätt är nyckeln till att få maximal nytta av ett förvärv. Vi upplever att fler och fler företag förstår det. De jobbar på ett strukturerat sätt med integration och drar nytta av den erfarenhet om integrationsfrågor som advokatbyråer har.
Men självklart så medför integration också många möjligheter, det är ju därför transaktionen görs. Med den här affären förs Storytels teknik samman med Sveriges främsta författarskap; David Lagercrantz, Agneta Pleijel, Jonas Gardell, Kristina Sandberg, Torgny Lindgren, P.O. Enquist och flera Nobelpristagare för att nämna några exempel. Det är en spännande konstellation mellan tradition och förnyelse.
Vad blev resultatet?
– Ett lyckosamt förvärv där ett plus ett blir lika med tre när kraften i den nya tekniken möter tradition. Norstedts Förlagsgrupp sitter på en fantastisk utgivning och backlist och många berättelser kommer nu upptäckas av fler via Storytels digitala utgivning och distribution.
Lärdomar?
– En generell reflektion är att inte underskatta kraften som nya, unga, kreativa företag besitter och den enorma hastighet de utvecklas i.