I år är det 30 år sedan popcornet gjorde entré på svenska biografer och passande nog firades Internationella popcorndagen nu i veckan.För biografkedjan SF är popcornet viktigt.– Men att popcornet är det vi tjänar våra pengar på är något av en myt, säger Helena Eklund, marknadschef på SF Bio.
Bio-popcorn firar 30 år
Mest läst i kategorin
Det var 1987 som SF började sälja popcorn på svenska biografer. Filmer som Dirty Dancing, Robocop och Stockholmsnatt gjorde succé på svenska biodukar och i salongerna lärde sig besökarna uppskatta popcorn till filmen.
– Alla som jag berättar det här för tror att popcorn alltid funnits, i USA har det funnits längre men det var SF:s dåvarande försäljningschef Steve Södergren som var på en studieresa till USA och blev inspirerad. Han är pappa till popcorn på bio i Sverige. Innan dess sålde vi bara klassiskt godis som Nickel, chokladrullar och tablettaskar, old school-godis, berättar Helena Eklund, marknadschef på SF Bio och hon passar på att avliva myten att det är popcornen som SF tjänar sina pengar på.
– Huvuddelen av intäkterna kommer från biobiljetterna, men det är klart att popcornen bidrar också. De är jätteviktiga för oss då bio inte är någon produkt med hög marginal så vi behöver alla intäkter, säger Helena Eklund.
Den klassiska, saltade varianten av popcorn har funnits med från början och är fortfarande storfavorit bland besökarna. Men många nya smaker har dykt upp sedan dess. Idag finns allt från Cheddar-popcorn till mer oortodoxa smaker som Sour Apple och Raspberry Salmiak.
– Det är en produktutveckling som har skett, personligen är jag mer klassiskt inriktad med salt- och smörsmak, men Cheddar-popcorn funkar bra tycker jag och Salmiak är superpopulär bland många av mina kolleger, säger Helena Eklund.
Och man behöver faktiskt inte ha så dåligt samvete när man äter popcorn. En studie från 2012 gjord av forskare vid University of Scranton i Pennsylvania visar att det poppade snackset innehåller mer antioxidanter än vissa frukter och grönsaker. Framförallt är det så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och förhindrar vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga.
– Jag har vetat ett tag att det är nyttigt, enligt kocken och livsmedelsentreprenören Renée Voltaire är popcorn ett av de mest fiberrika livsmedlena. Det är inte onyttigt med popcorn, sedan beror det ju på vad man har på dem, men i sin egna form är popcorn jättenyttigt. Nyttigt snacks brukar ju inte alltid vara så gott men popcorn är ju gott, säger Helena Eklund.
På internationella Popcorndagen som var i veckan sålde SF Bio popcorn för femton kronor – samma pris som för 30 år sedan.
– Internationella Popcorndagen är inte något vi hittat på utan den existerar faktiskt. Vi kommer att fira den dagen återkommande men det är extra roligt i år i och med att det är 30 år sedan vi började med popcorn så i år drog vi på lite extra, säger Helena Eklund.