USA:s finansdepartement kritiserar Internationella valutafonden, IMF, för att vara för mjukt mot Kina. En högt uppsatt tjänsteman kräver klarspråk om världens näst största ekonomi.
IMF får skarp kritik – för "artigt" mot Kina
Mest läst i kategorin
En hög tjänsteman från det amerikanska finansdepartementet har riktat kritik mot Internationella valutafonden (IMF) för att vara för ”artig” när det gäller att granska Kinas ekonomiska politik.
Brent Neiman, biträdande finansminister med ansvar för internationella finansfrågor, anser att IMF inte analyserar Kinas industripolitik tillräckligt noggrant, uppger Reuters.
Han betonar vikten av att valutafonden blir mer transparent kring de finansieringsgarantier som Kina och andra länder erbjuder för att stödja valutafondens låneprogram.
Skarpa åsikter
Under ett evenemang inför IMF:s och Världsbankens årliga möten, framförde Neiman sina ovanligt skarpa åsikter. Han pekade bland annat på att valutafondens årliga ekonomiska bedömning av Kina inte fokuserar tillräckligt på landets växelkurspolitik och statligt ägda bankers roll.
”IMF måste vara en obeveklig sanningssägare”, säger Neiman och tillägger att fonden inte tillräckligt öppet diskuterar Kinas centralbanks balansräkning och dess koppling till landets betalningsbalans.
Brist på transparens
Ett annat problem som Neiman tog upp var bristen på transparens kring de finansieringsgarantier som Kina och andra länder ger för att komplettera valutafondens låneprogram.
Han pekade på exempel från Argentina, Ecuador och Surinam där garantierna antingen inte levererades eller kraftigt försenades. Detta, menade han, kan minska incitamenten för långivare att fullfölja sina löften i tid.
IMF har nyligen godkänt ett låneprogram för Pakistan värt 7 miljarder dollar, där finansieringsgarantier från Kina, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ingick. Dock har valutafonden valt att inte offentliggöra detaljerna kring dessa garantier.
Läs även:
Kinas nya sidenväg sågas: ”Skuldfälla”. Realtid
Kinas gröna satsningar: Huvudbry för väst. Realtid
IMF: Så undervärderad är svenska kronan. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.