Wallenbergarnas hotell- och restaurangbolag, The Grand Group, försöker sälja Berns. Bolaget behöver frigöra kapital, enligt vice vd Johan Gustafsson.
Wallenberg säljer anrika Berns
Mest läst i kategorin
– Fastigheten är ute på marknaden, säger Johan Gustafsson till Realtid.se.
– Vi tänker fortsätta att driva verksamheten men vill sälja själva fastigheten.
The Grand Group är helägt av Wallenberg-familjens maktbolag Investor. Bolaget äger och driver Grand Hotel, Berns och China Teatern. Styrelseordförande och vd är Peter ”Poker” Wallenberg Jr.
Det är köpet av den gamla SAF-borgen på Blasieholmen i början av året som föranlett försäljningen av Berns.
The Grand Group köpte då tre fastigheter, vägg-i-vägg med Grand Hotel, av Svenskt Näringsliv för 400 miljoner kronor. Därmed äger Wallenbergarna hela kvarteret.
Men i och med köpet var kassakistan tom:
– Jag sitter just nu i förhandlingar om att utveckla de fastigheter vi köpte tidigare i år. Att sälja fastigheten som Berns är inrymt i för att frigöra kapital är en av de saker vi tittar på i det sammanhanget, säger Johan Gustafsson, vice vd i The Grand Group.
När en försäljning kan ske, och vad den kan inbringa, vill han inte spekulera i.
– Det får jag återkomma om. Vi har lagt ut det på uppdrag, och just nu är det intresseförfrågningar ute på marknaden.
Sedan köpet har det varit oklart exakt vad bolaget ska göra med SAF-borgen. En anledning till affären var defensivt – att ”förhindra att konkurrenter kom in i detta unika läge” enligt vad en styrelseledamot sa då.
Men det råder inte precis brist på hotellrum i Stockholm, och beläggning i The Grand Groups hotellverksamheter har sjunkit kraftigt de senaste två–tre åren. Bolaget gick med förlust både 2002 och 2003. Halvårsresultatet 2004 blev en förlust på 34 miljoner.
1998 köpte The Grand Group (som då hette Grand Hotel Holdings) Berns för 330 miljoner kronor av försäkringsbolaget Skandia, som just hade lyxrenoverat fastigheterna för 600 miljoner och alltså gjorde en brakförlust på affären. Även The Grand Group har satsat på fastigheten.
Berns salonger slog för första gången upp portarna 1863, ett ”oskarianskt nöjestempel” som det har kallats. Mest berömde gäst är utan tvivel August Strindberg, som skrev in Berns i litteraturhistorien i boken Röda Rummet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.