Marcus Wallenberg är redo att gå emot sin farfars löfte till öborna på Aspö. Nu rasar grannarna mot byggplanerna.
Wallenberg planerar fastighetsklipp
Mest läst i kategorin
Bråket om familjen Wallenbergs byggplaner på Aspö i Stockholms skärgård trappas upp.
I onsdags förra veckan hölls ett möte mellan stadsbyggnadsnämnden i Haninge och öborna på Aspö. Öborna går till hårt angrepp mot Marcus Wallenbergs nya byggplaner.
Inför mötet hade öborna som bor i de befintliga 75 husen på ön mobiliserat sig i Aspö tomtägareförening och skickat in flera yttranden till kommunen.
Där beskriver de historien bakom Aspötomterna som köptes av familjen Wallenbergs fastighetsaktiebolag Stora Björn i slutet av 1950-talet. Vid den tiden hade den numera avlidne Marcus Wallenberg den äldre kontrollen över bolaget.
Han förklarade för öborna att syftet med köpet var att bevara den unika och orörda natur som finns i området östra Gjusskär, Stora Björn, Lilla Björn och Aspös utsida.
”Marcus Wallenberg d.ä förklarade uttryckligen att Aspötomterna aldrig skulle bebyggas”, skriver Aspö tomtägareförening i sitt yttrande.
Av denna anledning planerades inte infrastrukturen på Aspö för ytterligare bebyggelse, enligt föreningen.
Enligt Anders Knabe, ordförande i Aspö tomtägareförening, har det varit allmän kännedom på ön att Wallenberg köpte fastigheterna med avsikten att låta dem förbli orörda. I dag lever endast en man kvar på ön som vid den tiden var 18 år gammal. Han kan berätta att när hans far skulle köpa en fastighet på ön förklarade mäklaren att Wallenbergs fastigheter inte skulle bebyggas, enligt ett önskemål från Marcus Wallenberg själv.
”Löftet har nu brutits genom att familjen Wallenberg (Marcus Wallenberg d. y.) avser att exploatera Aspötomterna genom uppförande av 23 vinterbonade enplanshus med hög standard (varav 15 sjötomter)”, skriver föreningen.
– Vi har inte sett några ritningar ännu eftersom ansökan gäller ett förhandsbesked till bygglov. Men man kan anta att på sådana här fastigheter väljer man att bygga påkostade fritidshus med hög standard, säger Anders Knabe.
När föreningen ställt frågan om det finns ett syfte att sälja dessa hus har svaret varit att ”de inte är till för familjens behov i första hand”.
Anders Knabe är nöjd med onsdagens möte och förklarar att tomtägareföreningen där lade fram sina synpunkter till kommunen bland annat med hänvisning till den miljövårdslagstiftning som kommit på senare tid.
– Miljöbalken säger uttryckligen att det här området är ett riksintresse, särskilt ytterskärgården. Man får bara förtäta mellan befintlig bebyggelse men inte nyexploatera, säger han.
Föreningen vill att kommunen dels ska upphäva den 55 år gamla byggplanen för Aspötomterna, dels ska verka för att strandskydd läggs ut över tomterna samt att hela området som Marcus Wallenberg den älde ville skydda ska läggas till Nåttarö naturreservat. Föreningen vill dessutom att dessa frågor ska behandlas innan kommunen prövar Marcus Wallenbergs förhandsbesked på bygglovet.
Peter Olevik Dunder, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som var med på mötet förra onsdagen förklarar dock att dessa frågor inte prövas av stadsbyggnadsnämnden. Det är istället upp till kommunstyrelsen att pröva deras frågor.
– Men som det ser ut nu så finns det inte något underlag för att fatta ett beslut i den här förhandsfrågan, säger han.
Anledningen till att Marcus Wallenbergs byggplaner stött på patrull är bland annat att Aspö saknar en utbyggd VA-anläggning. Marcus Wallenberg vill dra in vatten och avlopp till sina skärgårsvillor. Denna fråga har Södertörns miljö- & hälsoskyddsförbund samt Länsstyrelsen yttrat sig om och har samma ståndpunkter som öborna. Att tillåta detta ”kan få allvarliga miljöeffekter”.
– Vi har ständiga mätningar av vår vattenkvalité och just nu har i stort sett alla pumpar otjänligt vatten. I princip är det bara sommarutnyttjande bostäder och om 23 stycken bostäder med vinterutnyttjande kommer där tvättmaskin och diskmaskin medföljer är det osäkert om vattentillgången skulle klara det, säger Anders Knabe.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.