UPPDATERAD Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB redovisar en nettovinst på 213 miljoner dollar för fjärde kvartalet 2008.
Vinstfall för ABB
Mest läst i kategorin
Det kan jämföras med vinsten på 1 753 miljoner dollar motsvarande period 2007.
Intäkterna uppgick till 9,1 miljarder dollar, en ökning med 5 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan. Orderingången var 7,2 miljarder dollar, en minskning med 19 procent jämfört med fjärde kvartalet 2007.
Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 0,48 schweizerfranc per aktie.
Att orderingången minskat under fjärde kvartalet förklaras av främst av färre stora projekt. Koncernen har infört ett sparprogram för att minska kostnaderna med 1,3 miljarder dollar till 2010.
”Utsikterna för 2009 är fortfarande osäkra”, skriver Joe Hogan, koncernchef för ABB, i en kommentar.
”Vi vidtar nu åtgärder för att säkerställa att vi fortsatt är konkurrenskraftiga oavsett hur marknaden utvecklas. Med vår ledande marknadsställning och teknik, i kombination med en flexibel global produktion, avser vi komma ut ur den här lågkonjunkturen ännu starkare och vi står fast vid våra mål för 2011.”
För ABB Sverige ökade intäkterna med 12 procent till 26,6 miljarder kronor under 2008, samtidigt som resultatet för sjätte året i rad förbättrades kraftigt.
– Kraft- och infrastruktursidan rullar på ganska bra, säger ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson till TT.
Men orderingången minskade med 24 procent till 26,2 miljarder kronor. Det beror enligt ABB på att orderingången under 2007 var extremt hög, med flera stora projekt inom bland annat kraftöverföring och distribution.
För affärsområdena Robotics och Automation ser det sämre ut.
– Vi måste anpassa automationssidan men det känns ännu så länge hanterbart, säger Jakobsson och enligt honom väntas inga ”dramatiska varsel under den närmsta tiden”.
Han konstaterar dock att botten inte är nådd vad gäller Automation.
– Orderstocken kommer att tunnas ut och då kommer vi naturligtvis att få vidta åtgärder.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.