Realtid
Helene Rothstein
Uppdaterad: 15 mars 2012Publicerad: 15 mars 2012

Goldman-avhopparens karaktärsmord slår tillbaka mot honom själv. Kritik och satir sprids över världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Greg Smith som i samband med att han slutade på Goldman Sachs fördömde banken offentligt i New York Times får nu själv utstå kritik av en internationell massa som ifrågasätter hur han kan tjäna så mycket pengar av någon han sen förråder.

Den amerikanska komikern, Stephen Colbert, kallar den forne bankiren för “Banker-dict Arnold” och refererar till den amerikanske generalen Benedict Arnold som under det amerikanska revolutionskriget (1775-1783) försåg de brittiska trupperna med information om de amerikanska truppernas förehavanden mot en ersättning på 20.000 pund.

I sin tv-show på onsdagen sade Colbert bland annat att orsaken till att Greg Smith kritiserat Goldman Sachs-chefen Lloyd Blankfein är för att Blankfein påstått att banken utför guds verk. Och det stämmer, utbrast Colbert i sin show, men han nämnde aldrig vilken gud: ”Han kanske menade Shiva, förödelsens gud”.

Det som saknas i debattartikeln är ett erkännande, menar Reuters bloggare Felix Salmon som under vinjetten The Ballad of Greg Smith efterlyser någon form av ”Mea Culpa”, en insikt om att Greg Smith själv varit en del av sammanhanget och problemet som han kritiserar.

På Dealbreaker.com skriver den forne Goldman-medarbetaren Matt Levine att under Greg Smiths tolv år på banken ansvarade han bland annat för två av planetens största hedgefonder. Att nu upptäcka att syftet med dessa var att tjäna pengar åt Goldman Sachs klingar falskt, menar Levine, som föreställer sig en scen där Smiths hedgefondkontakter chockas av debattartikeln i New York Times och tänker: “Holy shit, Goldman was trying to make money off of us?”.

I den brittiska webbpublikationen ”The daily mash” görs en parodi på Greg Smiths avskedsbrev från New York Times. Under rubriken ”Why I am leaving the Empire, by Darth Vader” berättar denne svarte krigare om sin senaste upplysning. Darth Vader erkänner att han efter tolv år, antar att hans insikt nu är tillräckligt god för att förstå sig på kulturen han verkar inom: ”Och jag kan ärligt säga att miljön aldrig har varit så giftig och destruktiv som nu”.

I ett annat parodibrev A letter from Goldman Sachs på webbsajten The Borowits Report leker komikern Andy Borowitz med tanken på hur Goldman Sachs skulle tjäna på kapitalismens brister och dess kritiker såsom Occupy Wall Street. Brevet börjar med Dear Investor och fortsätter så småningom med att förklara att banken nyligen lanserat Goldman Sachs Rage Fund.

Förutom att Greg Smiths sena upplysning ifrågasätts i olika medier så diskuteras även hans utsagor om banken verkligen har förändrats, om banken har gått från att fokusera på klienten till att mest profitera på densamme. Detta diskuteras till exempel här av Bloombergs Christine Harper och författaren William Cohan, som skrivit boken Money and Power: How Goldman Sachs Came to Rule the World.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]