Utsläppen av växthusgaser från de industrialiserade västländerna fortsätter att öka.
Växthusgasutsläppen fortsätter öka
Mest läst i kategorin
De senaste siffrorna, som presenterades på tisdagen, visar att de aldrig har varit så höga.
Västländerna, med Japan inkluderat, släppte år 2005 — det år som de senaste siffrorna kommer ifrån — ut 14,6 miljarder ton växthusgaser. I siffran har alla gaser omräknats till koldioxid, så kallade koldioxidekvivalenter.
Jämfört med 1990, det år som man alltid utgår från i Kyotoavtalet och de internationella klimatförhandlingarna, är detta en ökning med 11,45 procent.
I stor utsträckning beror detta på att USA, med den överlägset största ekonomin bland i-länderna, inte lyckats få bukt med sina utsläpp som nu ligger 16,3 procent över 1990 års siffror. USA är, tillsammans med Australien, ensamt bland västländerna om att inte ha skrivit under Kyoto.
– Trenden är mycket oroande, säger Yvo de Boer, generalsekreterare för UNFCC, vars sekretariat tagit fram siffrorna.
Han påpekar att utsläppen också har ökat snabbare sedan år 2000. Detta är delvis en effekt av att länderna inom det forna Sovjetblocket återhämtat sig ekonomiskt sedan kollapsen.
Ändå tycks det som om länderna som skrivit under Kyotoavtalet, eller protokollet som det egentligen heter, kommer att klara målet att totalt minska utsläppen med minst fem procent från 1990 till 2012 som är slutåret för avtalet. Det beror på att de forna östländerna, som alla är med i protokollet, fortfarande har mycket lägre utsläpp än vad de hade 1990 då de gamla sovjetiska industrikomplexen fortfarande var i gång.
EU-länderna kanske också klarar femprocentsmålet. I dagsläget har man lyckats få ner utsläppen med 1,5 procent och goda möjligheter finns att minska dem ytterligare till 2012. Bäst i klassen är Storbritannien och Tyskland med minskningar på 14,8 respektive 18,4 procent. Sverige har minskat sina utsläpp med 7,3 procent.
Räknat efter utsläppskällor är transportsektorn helt klart fortfarande den mest problematiska. Utsläppen från transporter har ökat med 18,1 procent sedan 1990.
Yvo de Boer ville på tisdagen hissa flaggan för det kommande klimatmötet på Bali, där världens länder — förhoppningsvis — ska kunna enas om nya förhandlingar om ett avtal som ska ersätta Kyotoprotokollet när det löper ut 2012.
– Vi har 10 till 15 år på oss att vända trenden innan det är för sent. Om vi misslyckas på Bali kommer vi att missa den möjligheten, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.