EG-domstolen inleder i dag förhandlingar om den fackliga blockad som ledde till att det lettiska bolaget Lavals dotterbolag gick i konkurs och fick ge upp ett skolbygge i Vaxholm.
Vaxholmsmålet upp i EU:s domstol
Mest läst i kategorin
LO:s avtalssekreterare Erland Olauson är på plats i Luxemburg.
– Ser man det här målet ur Europasynpunkt gäller det om marknaden ska överordnas strejkrätten, säger han till TT på tisdagsmorgonen. Ur svensk synpunkt handlar det om vi ska kunna behålla vårt kollektivavtalssystem, som vi känner det, eller ej.
– Det är jättebra med konkurrens, men den ska ske på lika villkor, för då blir företagen tvungna att utveckla sin tjänster och bli duktigare, effektivare och bättre. Men konkurrens där företagen bara är bra på att betala så lite som möjligt till sina anställda är inte bra.
Olauson är övertygad om att EG-domstolen kommer att lyssna på argumentet från de svenska facken.
– Det är helt osannolikt att Byggnads ska förlora helt och hållet i domstolen. Då skulle det få dramatiska effekter för den svenska modellen. Men skulle domstolen ha någon mindre synpunkt på vårt system, så får vi väl hantera det då, säger Olauson.
I sin plädering inför domstolen hävdade Lavals ombud att det svenska avtalssystemet innebär att utländska företag får en svagare position än svenska. Det beror bland annat på att de tvingas till komplicerade avtalsdiskussioner som blir svårgenomträngliga – inte minst av språkliga skäl.
– Byggnads avtalskrav och stridsåtgärder är en form av social protektionism som inte är förenlig med EG-rättens regler, sade Lavals ombud Anders Elmér.
En annan komplikation, enligt Elmér, är att utländska bolag, som i Lavals fall, kan utsättas för stridsåtgärder från svenska fackföreningar men i praktiken inte kan svara med lockout eftersom de inte har några anställda som är medlemmar i facket.
– Det finns en brist på rättssäkerhet på utländska företag i Sverige och effekten av den fackliga blockaden mot Laval blev att ett svenskt företag med svenska arbetare fick ta över skolbygget i Vaxholm.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.