Byråernas stjärnor tjänar mer och mer – och kontorssämjan sätts på hårda prov. Men hur ser det ut i Sverige?
Växande löneklyftor i USA
Mest läst i kategorin
Några av de största amerikanska advokatbyråerna betalar upp till tio gånger mer än genomsnittsersättningen för delägare till de delägare som tjänar mest, enligt Wall Street Journal.
Detta, skriver tidningen, är en strategi som både ökar klyftorna på byråerna och sätter arbetsmoralen på prov.
En vd säger i artikeln att majoriteten av de stora byråerna i USA reducerat ersättningen med 10 till 30 procent till delägarna, delvis för att frigöra pengar till toppkrafterna.
Ett annat exempel ur texten: DLA Piper, som rapporteras betala sina toppkrafter runt 6 miljoner dollar, vilket är nio gånger så mycket som genomsnittet.
VD:n där, Frank Burch, medger att ökade löneklyftor kan leda till spänningar mellan personalen, något han försöker hantera med samtal med de anställda om hur viktigt det är att betala marknadsmässigt i varje del av byråns verksamhet.
Realtid.se söker svenska DLA Nordic för uppgifter om hur det ser ut i Sverige för byrån.
Även ett par andra stora byråer har kontaktats om huruvida deras löneklyftor ökar. En av dem, Vinge, har rekryterat ny rapp informationschef, som snabbt svarar att de inte ser någon tydlig sådan trend i nuläget.
Mannheimer Swartling meddelar å sin sida att delägarna fortfarande delar på vinsten utifrån enbart anställningstid och inte hur mycket man debiterar (”true partnership”), det vill säga någon amerikansk trend med stigande löneklyftor existerar inte där.
En köpare, Next Jumps Matthew Biben, citeras också i Wall Street Journal-artikeln.
– Vi anlitar advokater snarare än byråer, och jag betalar vissa toppadvokater mellan 2500 och 5000 dollar i timmen för att lösa ett problem. Jag betalar för värde, och jag bryr mig inte så mycket om hur byråerna delar upp kakan sinsemellan.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.