Realtid

Vart fjärde företag räknar med ökade vinster – växande oro för kompetensbrist

Anna Johnson VD Grant Thornton
Anna Johnson, VD, Grant Thornton. Foto: Håkan Målbäck
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 26 jan. 2021Publicerad: 26 jan. 2021

Optimismen om ekonomin ökar bland svenska företag, men även oron om en växande kompetensbrist, visar en ny kartläggning av Grant Thornton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sammanlagt 31 procent av undersökta svenska företag är optimistiska om ekonomin idag jämfört med 13 procent under första halvåret 2020.  Vidare säger tre av tio svenska företag att vinsterna inte påverkats av coronapandemin. Vart fjärde företag räknar till och med med ökade vinster. Det framgår av en undersökning som Grant Thornton genomfört bland 500 företag med 50-500 anställda. Det största orosmolnet handlar istället om kompetensförsörjning, enligt Grant Thornton.

– Sveriges medelstora bolag har klarat pandemin väl ur ett internationellt perspektiv och undersökningen visar också att investeringar i kompetens och teknik är grundläggande för återhämtningen. Men många kommer förstås att behöva stöd med att se över sina strategier, satsningar och investeringar för att klara 2021, säger Anna Johnson, vd för Grant Thornton Sverige, i en skriftlig kommentar.

Enligt undersökningen minskade oron över orderbrist med 20 procentenheter, till 39 procent under andra halvåret 2020. Oron för tillgång till finansiering minskade under perioden med 6 procent, till 13 procent. 

– Det är långt under det globala genomsnittet på 46 procent. Tillgång till finansiering är således inte en stor fråga i Sverige, säger Anna Johnson.

Oron för kompetensbrist har däremot ökat under perioden. För att mildra pandemins effekter planerar 29 procent av de svenska företagen att under de närmaste tolv månaderna investera i kompetens.

– Nästan en tredjedel av de svenska företagen förväntar sig att brist på kvalificerad personal ska påverka verksamheten, vilket är en ökning med 5 procentenheter från första halvåret 2020.  Undersökningen visar att det här är en kritisk fråga för företagens fortsatta tillväxt. Att hitta rätt personal kräver en ny strategi från företagen, men också arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger Anna Johnsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]