Var femte arbetslös som säger till Arbetsförmedlingen att de sökt jobb ljuger i själva verket. Arbetsförmedlingen vill nu skärpa kontrollen.
Var femte arbetslös söker inte jobb
Mest läst i kategorin
Många arbetslösa som säger till Arbetsförmedlingen att de sökt jobb ljuger i själva verket. Det visar stickprovskontroller som Arbetsförmedlingen gjort.
Mellan 20 och 25 procent av de kontrollerade sökte inte det jobb de påstod sig ha sökt. Kontrollerna har gjort på sex platser i södra Sverige men berörde endast 30 arbetslösa personer. Kontrollerna, som gjordes sista kvartalet förra året, bekräftar emellertid en forskningsrapport från i våras, som kom fram till att 25 procent av dem som uppger att de sökt jobb inte har gjort det.
Kontrollen av att de som får a-kassa verkligen söker jobb bör skärpas, tycker Leif Tallskog, chef för arbetslöshetsförsäkringen på Arbetsförmedlingen. Hans förhoppning är att stickprovsundersökningar blir mer allmängiltiga så att vetskapen om att risken finns att bli påkommen sprids till de jobbsökande. På så vis ökar incitamenten att faktiskt söka de jobb som de blir anvisade, enligt honom. Något sådant beslut är inte taget.
Men Tallskog påpekar också att det kan finnas arbetsgivare som missat att den arbetssökande faktiskt varit i kontakt med arbetsgivaren.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) tycker att det uppdagade är allvarligt.
– Hela systemet bygger på att man aktivt söker arbete och tar de arbeten som anvisas, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).
– Det måste fungera bättre. Alla system som felutnyttjas rubbar förtroendet. Det kan inte ligga i någons intresse att det är så här.
Littorin säger att han har diskuterat problemet med Arbetsförmedlingens ledning.
Det har tidigare kommit rapporter om ett ganska omfattande fusk, bland annat från FUT-delegationen. Littorin säger att han är lite förvånad över att det inte blivit bättre.
Samtidigt visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) att färre än på mycket länge fått sin a-kassa ifrågasatt.
Under tredje kvartalet lämnade Arbetsförmedlingen cirka 1.400 underrättelser om ifrågasatt ersättning till a-kassorna. Det är 40 procent färre än ett år tidigare och den största minskningen mellan andra och tredje kvartalet på åtminstone nio år, enligt IAF.
Per 1.000 ersättningstagare fick 8,5 sin ersättning ifrågasatt. Flest misstänkta fuskare finns bland män under 24 år.
Av dem som har fått ett ifrågasättande från arbetsförmedlingen har omkring två av tre fått en sanktion, ofta en inskränkning i a-kasseutbetalningen, enligt tidigare statistik.
För att ha rätt till a-kassa ska man söka jobb som Arbetsförmedlingen anvisar. Den som lämnar felaktiga uppgifter riskerar sänkt eller indragen a-kassa.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.