Var femte svensk chef har varit utsatt för bestickning. Åklagarna misstänker inköpschefen i ett stort företag.
Vanligt med korrumperade inköpschefer
Mest läst i kategorin
Riksåklagare Erik Fågelsbo på Riksenheten mot korruption konstaterar att den som väljer leverantör åt stora företag har en maktposition.
– Då kan inköpschefen frestas att begära mutor för att bli mer välvillig att köpa. Det ligger i leverantörens intresse att sälja in produkterna. Då är inköpschefen den person man ska smörja. Det kan också vara så att inköpschefen själv inser värdet av sin position och aktivt kräver mutor.
Enheten utreder både bestickning och mutbrott. Just nu pågår en förundersökning mot ett större svenskt företag.
– Vi misstänker att inköpschefen krävt mutor av leverantören för att de ska få in sina produkter och tjänster, säger Erik Fågelsbo.
Säkerhetschefen eller andra medarbetare på företaget måste våga skvallra om missförhållanden för att myndigheten ska ha en chans att arbeta med fallet. Men till skillnad från andra brott är det svårt att hitta någon som har intresse av att komma tillrätta med problemen.
– Det är det som är kruxet. Det finns ingen målsägande som fått en smäll på käften och vill berätta. Ingen inblandad har anledning att berätta.
Ändå fungerar det?
– Vi får hitta andra vägar. Vi får försöka uppmuntra till whistleblowing. Vi får arbeta upp kanaler med säkerhetscheferna.
Så inköpschefen ska akta sig för säkerhetschefen?
– Inte om man har rent mjöl i påsen, säger Erik Fågelsbo.
Byggbolaget Skanskas chefsjurist Einar Lundgren är med i näringslivets ideella organisation Institutet mot mutor som ger råd till företag som vill skydda sig mot korruption.
Einar Lundgrens maggropskänsla stämmer med åklagarnas bild.
– Man vet ju att inköpsfunktionen är utsatt. Det gäller att utbilda och träna befattningshavarna.
Av 1.186 chefer i 33 länder har var fjärde uppmanats att betala mutor för att vinna eller behålla en kund. Chefer i Sverige och Europa vill inte medge att korruptionen skulle vara lika utbredd som i andra länder. Det visar en undersökning från revisionsbyrån Ernst & Young.
– Värst var Japan. Där uppger 72 procent att de uppanats att betala mutor, säger Lars-Gunnar Ericson, presschef hos Ernst & Young i Stockholm.
Gruvindustrin är mest utsatt. Där uppgav nästan hälften av de tillfrågade att korruptionen är utbredd. I finansbranschen och bland energibolagen uppav knappt var tredje att korruption är vanligt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.