Realtid
Helene Rothstein
Uppdaterad: 21 sep. 2009Publicerad: 21 sep. 2009

Regeringen felprioriterar. De tio miljarder som går till kommun och landsting borde istället gå till infrastruktur och småföretagare. Det menar Stefan Fölster, chefsekonom för Svenskt Näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Budgeten är mer tillväxtinriktad än 2009. Men den saknar fokus på en rad viktiga reformer som långsiktigt skulle öka tillväxten och förbättra arbetslösa ungdomars chanser till att starta eget, säger Stefan Fölster.

Med budgeten för 2010 ska egenavgifterna sänkas med fem procentenheter och socialförsäkringarna ska ändras så att det blir lättare att starta eget och vara försäkrad.

– Det är bra för hittills har egenföretagare diskriminerats, säger han och tillägger att även jobbskatteavdraget gynnar småföretagare.

– Men vi skulle gärna sett fler strukturella reformer istället för kortsiktiga stimulanser till kommuner och landsting.

Varför?

– Nu är det mer politiskt motiverat än nationalekonomiskt. Rent nationalekonomiskt måste kommunerna ändå börja rätta kostym efter matsäck. Att ge mycket extra pengar nu innebär att man bara skjuter upp ansträngningar som kommer.

– Jag uppfattar det som välfläsk helt enkelt.

Har man råd med valfläsk i dessa tider?

ANNONS

– Det hade varit bättre att komma med sådana stimulanser förra året, för 2009. Istället har man väntat. Då hade det varit bättre att satsa på långvariga investeringar inom till exempel infrastruktur.

Men där har de satsat?

– Ja, men de hade kunnat satsa ännu mer.

– Vi tog fram en lista på infrastrukturobjekt om en total kostnad på 20 miljarder kronor. Regeringen satsar 1,5 miljarder kronor nu på redan planerade projekt. Så de handlar om en tidigareläggning.

Enligt Svenskt Näringslivs lista borde budgeten omfatta infrastrukturprojekt stora som små; alltifrån hamnar till nya cykelbanor.

– Man slår tre flugor i en smäll. Dels investerar man i saker som är långsiktiga för tillväxt, dels sparar man pengar för att det är billigare att bygga nu i en lågkonjunktur och dels stimulerar man ekonomin genom att bygga infrastruktur i och med att jobb skapas.

Vilka är vinnare i budgeten?

– Som valbudgetar ofta är så ger man lite pengar till ganska många. Det finns inga direkta förlorare utan alla får något men på kort sikt får kommun och landsting mest.

ANNONS

10 miljarder till kommuner och landsting – är det att kasta pengar i sjön?

– Ja, det tycker jag eftersom det skjuter upp den kommunala anpassning som ändå måste ske där äldrepucken gör att skatteintäkter inte växer lika snabbt. Det gör att kommuner och landsting ändå måste dra ner på standarden och kan inte låta den öka i samma takt som de gör nu. Nu skjuter man bara upp den anpassningen.

– Dessa miljarder borde ha satsas på infrastruktur och på att underlätta för ungdomar att starta eget och anställa andra. Där hade regeringen kunnat göra mycket mer. Regeringen underlättar nu bara för enskild näringsidkare, inte egenföretagare som driver aktiebolag.

Att underlätta för de senare skulle innebära en stimulans för tillväxten, menar Stefan Fölster.

– De som startar aktiebolag kan ha störst chans att växa och anställa och därför är det synd att inte underlätta för dem.

Ser vi en typisk borgerlig budget?

– Nej, det är en mittenbudget som fördelar pengar till många grupper.

Är du förvånad?

ANNONS

– Nej, en valbudget läggs för att vinna slaget om mittenväljarna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]