Realtid

"Våga förändra"

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 juli 2015Publicerad: 17 juli 2015

Richard Åkerman, managing partner på Hannes Snellman i Stockholm, om en bransch i förändring och en byrå som har överraskat konkurrenterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Richard Åkerman i början av 2012 tog över ledarskapet för Hannes Snellmans Stockholmskontor var förväntningarna höga. På bara tre år hade man byggt upp en väletablerad aktör på den svenska marknaden.

Idag kan man blicka bakåt mot ytterligare en intensiv och lyckad period. Inom loppet av två veckor i juni kulminerade den senaste tidens hårda arbete, då hela åtta transaktioner där byrån varit legal rådgivare slutfördes. Bland annat var man rådgivare åt TeliaSonera när bolaget gick in i Spotify. En annan av junitransaktionerna var Bridgepoints förvärv av aktiemajoriteten i Nordic Cinema Group.

Realtid.se har pratat med Richard Åkerman om etableringen av Hannes Snellmans Stockholmskontor, branschens och byråns framtid samt det tudelade i att vara populär hos uppdragsgivare.

Var det en slump att alla dessa transaktioner sammanföll under juni månad eller har det helt enkelt gått väldigt bra för er på sistone?

– Generellt sett har det gått bättre för branschen ju längre året har lidit. Sen tror jag att det för vår del är en kombination av tur och skicklighet som gör att vi har varit med på ovanligt många av de vinnande hästarna.

När Mergermarket nyligen presenterade sin statistik över legala rådgivare vid M&A-transaktioner under årets första halva drogs det troligtvis på en och annan mungipa på Hannes Snellmans Stockholmskontor. I rankingen där advokatbyråer listas efter antal transaktioner man har medverkat i låg Hannes Snellman trea i Sverige, endast slagna av Vinge och Mannheimer.

– Vi är ju en liten firma, med ett enda kontor i Sverige, så i termer av transaktioner per anställd M&A-jurist lär vi ju vara etta med god marginal. Sen var vi ju inte med på någon av de vinnande hästarna i den stora Fortum-transaktionen, så volymmässigt ligger vi ändå en bit efter, säger Richard Åkerman apropå rankingen.

Varför tror du att kunderna väljer er i såpass hög utsträckning som de gör?

ANNONS

– Det är vår ödmjukhet som gör vår storhet så tilltalande, haha! Nej, men skämt åsido tror jag att vi ses som ett alternativ till de stora och mer etablerade byråerna. Om man anlitar en lite mindre byrå med ambitioner kanske man känner sig lite mer prioriterad som klient. Sen har vi nog en för många oväntat bred erfarenhet på otroligt många områden, så kunderna vet att vi har den kompetens som krävs.

Kan det till och med bli för mycket jobb emellanåt?

– Ibland tycker kanske våra biträdande jurister att arbetet är lite otacksamt. Det är liksom en pajätartävling där första pris är mera paj, en deal ger en ny deal. Tack som fa’n. Våra anställda är väldigt duktiga och ambitiösa, men nu har vi jobbat hårt under våren och det finns en känsla av att det vore väldigt trevligt att få lite sommarledigt.

Det låter som angenäma problem ändå?

– Ja, alltså angenämt på sitt sätt, men det är liksom inte långsiktigt hållbart. Har man varit med några år i den här branschen vet man att det går upp och ner. Det är svårt att tacka nej till uppdrag, även om det svider när det gäller semesterplaner och familjeaktiviteter och sådant när man tackar ja. I år kan vi dock kosta på oss att vara lite mer kräsna, särskilt i sommartider. Vi säger därmed nej till vissa uppdrag. Det kan man ju göra när man har lite större och viktigare saker på gång och inte har kapacitet. Men kommer den där fantastiska transaktionen som man har pitchat på under lång tid, då säger man inte nej.

Richard Åkerman ser med tillförsikt på den närmsta framtiden. Prognosen inför hösten är den bästa sedan man öppnade Stockholmskontoret med en hel del uppdrag i pipelinen.

– Jag tycker det ser väldigt positivt ut, och jag tycker att det finns ett allmänt omstruktureringstryck i näringslivet. Aktieägarna vill ha värdetillväxt snarare än utdelning. Det finns stora incitament till att förnya och fundera över vad som är kärnverksamheten. Och allt detta ger upphov till affärer som vi får ta del av.

Ett område som man på Hannes Snellman inte hade räknat med att man skulle få så mycket uppdrag inom är infrastruktursektorn. Richard Åkerman menar dessutom att det framöver kan komma att ske en hel del mer sammanslagningar och förvärv inom denna sektor.

ANNONS

När jag pratade med Eirik Winter om var vi kommer att få se flest och störst M&A-aktiviteter den närmsta framtiden nämnde han bland annat just infrastruktursektorn, men även sektorer såsom verkstadsindustri, telekom och den finansiella sektorn. Är det en uppfattning du delar?

– Ja, absolut. Jag tror att en drivkraft i allt detta är automatiseringen. Vi har bara sett början. Allt fler varor, och framförallt tjänster, produceras helt automatiskt och i allt högre grad utnyttjas utvecklingen av artificiell intelligens. Intellektuella prestationer kommer att automatiseras, vilket kommer att påverka de juridiska processerna också. Det är ju en utveckling som vi ser på med viss bävan, inte bara ur ett egoistiskt perspektiv utan ett rent mänskligt perspektiv. Inte bara fotbollsdomaren utan kanske domstolsdomaren kan komma att ersättas av en automatisk och artificiellt intelligent process som saknar den mänskliga faktorn och därmed är felfri, eller? Jag tror att det kan vara rent farligt.

I en värld där många branscher står inför oundvikliga strukturella omvandlingar finns det alltid en risk att yrken marginaliseras eller till och med försvinner. För att advokatyrket ska fortleva menar Richard Åkerman att det är viktigt att förändra och skapa mervärde.

– Idag uppfattar vi kanske Karnov, Seteo, PLC och VQ som korkade passiviserade hjälpmedel, men jag är inte så säker på att så är fallet om fem eller 50 år. Jag är ingen stor anhängare av sådana här malldrivna processer. Idag är de i och för sig bara anti-intellektualiserande och kreativitetshämmande, men på längre sikt kan de ta makten över det mänskliga samvetet, ödmjukhet och det goda omdömet. Advokaten hamnar då i kategorin utdöda yrken tillsammans med mjölkbud, gårdskarlar och kittelflickare. Just nu tror jag dock att de advokater, som vill vara fortsatt framgångsrika under de allra närmaste åren, kan vara ganska trygga men de måste jobba mer med strategisk rådgivning och leverera ett tydligare mervärde. Våga förändra. Det där med ”best practice” är ju inget annat än ”shit that used to work”.

Även om framtidsutsikterna ser goda ut inom M&A är Hannes Snellmans verksamhet som bekant inte begränsad till legal rådgivning vid sammanslagningar och förvärv. Rena och skära juridiska tvister är också ett viktigt affärsområde, som dessutom också är under stor förändring.

– Vi är inte bara en M&A-byrå, långt ifrån. Tvistesidan är precis lika viktig och där händer väldigt mycket. Man är beredd att kämpa hårdare för sin rätt än vad man tidigare har varit. Det är en allmän trend i svenskt näringsliv. Immateriella rättigheter blir oerhört mycket viktigare, man bevakar dem bättre och man är mer benägen att processa. Det viktiga är inte att ha rätt utan att få rätt, säger Richard Åkerman.

Richard Åkerman tar även upp personlig integritet som något människor i allmänhet börjar bli mer vaksamma på. Där menar han att det finns en tydlig attitydskillnad mellan Sverige och kontinentala Europa.

– Jag tror att man börjar bli mer intresserad av den personliga integriteten. Det har man alltid varit mer i kontinentala Europa, vi har ju tagit ganska lätt på det i Sverige och varit ett väldigt öppet samhälle där staten, kapitalet och organisationerna bildat en ohelig allians. Kollektivismen har varit långt viktigare än individualismen. Men jag tror att det idag finns ett tryck från människor om att få vara mer anonyma och att ens personuppgifter inte sprids för vinden. Man inser att den information som Skatteverket, Google eller Facebook har är något riktigt, riktigt farligt om den hamnar i fel händer. Det är något man mycket väl inser när man funderar på NSA:s aktiviteter eller vart Ryssland är på väg och vad de eller någon annan ondskefull makt skulle kunna göra med den typen av information som finns om oss. Om det nu skulle bli något mer än bara lite vapenskrammel som det är nu.

ANNONS

Förutom de nordiska kontoren har Hannes Snellman även två kontor i just Ryssland – i Sankt Petersburg och i Moskva. Att det kan innebär stora byråkratiska utmaningar att göra affärer i den delen av världen är inget Richard Åkerman hymlar med. Han tror inte att det kommer att ske någon större geografisk expansion av verksamheten inom den närmsta framtiden.

– Det känns inte som att vi kommer att utvidga Rysslandsgrenen, och jag tror inte att vi kommer att utvidga vår verksamhet till några andra länder heller. Globalisering är svårt när det gäller juridiska tjänster. Engelsmännen, men inga andra egentligen, har varit väldigt duktiga på att etablera sig i princip hela världen. Det är förenat med svåra problem att ha ett partnership som inkluderar många jurisdiktioner. Världens största byrå står bara för en dryg procent av världsmarknaden för affärsjuridiska tjänster. Jämför med hur annorlunda det är på revisionsmarknaden och fundera på anledningen!

Att man inte har för avsikt att öppna fler kontor i olika delar av världen innebär dock inte att man utesluter en viss geografisk expansion, om än inte lika fysiskt påtaglig som öppnandet av lokala kontor.

– Jag tror att vi måste bli bättre, och det gäller alla svenska advokater, på att följa våra klienter ute i världen och inte vara så blyga för att faktiskt hålla i en transaktion som sträcker sig utanför de länder där vi råkar ha kontor. För det gör engelsmännen och det gör amerikanarna också, säger Richard Åkerman.

Att ta för sig mer ute i världen är alltså en uppmaning som Richard Åkerman ger både internt och till sina branschkollegor, något som kan behövas om man vill behålla sin position i en bransch under omvandlingstryck.

Det finns nog många som kan lära en hel del av Hannes Snellman vad gäller just att ta för sig och vara lite kaxigare. Att på så kort tid etablera sig så ordentligt att bara Vinge och Mannheimer kan sätta sitt namn bredvid fler transaktioner är synnerligen imponerande.

Det får en att ifrågasätta gamla sanningar och fundera på hur affärsjuridikbranschen kommer att se ut i framtiden. Richard Åkerman uttrycker det nog bäst själv när han under vårt samtal brister ut:

– Vad är det här egentligen för en besynnerlig marknad där man kan etablera sig på det här sättet?

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]