Investerare som för bara några år sedan var oerhört positiva till att investera i Japan har nu vänt helt om.
Utländska investerare flyr Japan
Mest läst i kategorin
Utländska investerare drar sig nu ut från Japan. Det finns en stor besvikelse bland många investerare som satsat pengar i Japanska företag. De tycker inte att Japan uppfyllt sina tidigare löften om att öppna upp landet mot en global marknad.
Besvikelsen, i kombination med att många investerare dragit tillbaka sina portföljer i kölvattnet till den amerikanska bolånekrisen, har blivit förödande för Tokyobörsen.
Även i jämförelse med krisen på övriga börser runt om i världen så sticker nedgången på Tokyobörsen ut. Japans Nikkei 225-index har tappat en tredjedel av sitt värde sedan mitten av juli. Tokyo-börsen har tappat 1.300 miljarder dollar i marknadsvärde – vilket är lika mycket som Canadas totala ekonomi. Det skriver International Herald Tribune.
Det kan jämföras med de stora indexen i New York, London och Frankfurt som tappat 13 – 16 procent sedan mitten av juli.
– Folk börjar ge upp på Japan. I den här miljön så vill investerare se resultat. Det finns en uppfattning nu att inga av de reformlöften som Japan gett har blivit förverkligade, säger Patrick Mohr, aktieanalytiker på Nikko Citigroup.
Mohr och andra aktieanalytiker tror att en av orsakerna till att investerarnas flykt har fått så stora konsekvenser i Japan är att Tokyo är oerhört beroende av utländska investerare. Stora inhemska instutitioner i Japan föredrar att satsa sina pengar på säkrare investeringar som obligationer. Individuella investerare sparar hellre sina pengar på banken eller i utländska tillgångar som emerging market-fonder.
Under de senaste åren har utländska investerare stått för en stor del av all handel på Tokyo-börsen. När globala investerare började dra sig tillbaka förra sommaren så gjorde bristen på andra köpare att marknaden föll extra brant.
Stora japanska biltillverkare som Toyota, Honda och Canon, som har varit populära hos utländska investerare, har tappat mer än 36 procent sedan i juli.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.