Realtid

"Utgångspunkten för utredningens uppdrag är tveksam"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 19 aug. 2020Publicerad: 19 aug. 2020

"Patienter med privat sjukvårdsförsäkring får aldrig vård inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården." Det säger Eva Erlandsson, senior ekonom, Svensk Försäkring, med anledning av regeringens nytillsatta utredning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys konstaterade i slutet av mars i en rapport, som skrivits på uppdrag av regeringen, att patienter med sjukvårdsförsäkringar har kortare väntetider, men att det är svårt att ge ett entydigt svar på om sjukvårdsförsäkringen leder till undanträngning av patienterna i den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Under tisdagen tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag som säkerställer att ”… patienter med privat sjukvårdsförsäkring inte får snabbare tillgång till vård eller bättre vård i den offentligt finansierade hälso- och sjukvården framför patienter utan sådan försäkring. Svensk Försäkring menar att utgångspunkten för utredningens uppdrag är tveksam eftersom privata sjukvårdsförsäkringar kan bidra till att beta av den vårdskuld som byggts upp.

– Uppdraget är märkligt formulerat – patienter med privat sjukvårdsförsäkring får aldrig vård inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården. Vi tycker även att det är märkligt att regeringen tar sin utgångspunkt i att det skulle förekomma undanträngning trots att Myndigheten för vård- och omsorgsanalys redan har konstaterat att det inte går att ge ett entydigt svar på att så är fallet, säger Eva Erlandsson, senior ekonom, Svensk Försäkring i en skriftlig kommentar.

Den vård som ges inom försäkringen utförs, enligt Svensk Försäkring, endast av privata vårdgivare.

– Den ges aldrig inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården. Tvärtom frigör patienter med sjukvårdsförsäkring resurser för den offentligt finansierade vården i och med att de går ur den offentliga kön.

Sjukvårdsförsäkringen finansieras med premier och det vanligaste är att arbetsgivare betalar premien för alla sina anställda. Premien finansierar all den vård som utförs inom försäkringen inklusive vårdplanering och administrativa kostnader. Försäkringsbranschen bidrar, enligt Svensk Försäkrings beräkningar, på så sätt med över 3 miljarder kronor till vården varje år.

– Från försäkringsbranschens sida kan vi konstatera att många, inte minst småföretagare, upplever att tillgängligheten inom den offentligt finansierade vården är låg. Det finns också ett stort behov av hjälp och stöd med förebyggande insatser hos arbetsgivare. Där fyller sjukvårdsförsäkringen en viktig roll, säger Eva Erlandsson.

De vanligaste behandlingarna inom sjukvårdsförsäkringen är besök hos fysioterapeuter, naprapater och psykologer/psykoterapeuter. Akutsjukvård, intensivvård eller palliativ vård utförs inte inom sjukvårdsförsäkringen.

ANNONS

– En stor del av de insatser som utförs inom sjukvårdsförsäkringen är behandling av exempelvis värk i nacke och rygg. Om det konstateras att det behövs en operation kan väntetiderna inom den offentligt finansierade vården uppgå till 90 dagar, vilket av många småföretagare upplevs vara alltför länge. Det kan leda till att hela verksamheten går i konkurs.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]