Den amerikanska finansministern Henry Paulson anser att USA:s finansiella marknader är på väg att resa sig efter finanskrisen, och att "det värsta troligen ligger bakom oss".
USA:s finansminister: "Kreditkrisen bedarrar"
Mest läst i kategorin
Uttalandet kan vara det mest positiva hittills som kommit från President Bushs regering om krisen, skriver Wall Street Journal.
– Det råder inget tvivel om att det känns mycket bättre nu än i mars, säger Paulson till WSJ.
Som bekräftelse på detta avser Bush att lägga in sitt veto mot konkurrentpartiet demokraternas krismedicin, att sjösätta statliga försäkringar av problemutsatta amerikanska bolån på 1.800 miljarder kronor.
Paulsons uppfattning är att de åtgärder som vidtagits av regeringen och amerikanska centralbanken är fullgoda för att komma till rätta med krisproblemen.
Enligt honom var det en ”inflektionspunkt” för krisen när amerikanska centralbanken räddade krisbanken Bear Stearns och pumpade in pengar till andra investmentbanker för att lätta upp läget.
Samtidigt konstaterar Paulson enligt WSJ att det mycket väl kan komma fler ”gupp i vägen” framöver, och att det kommer ta några månader innan det ansträngda läget på marknaderna klaras upp helt.
Paulson uppmanar nu den amerikanska kongressen att godkänna två nya lagar som han anser nödvändiga. Den ena handlar om att förbättra regleringen av de statsstödda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac, den andra lagen handlar om en översyn av den amerikanska bostadsmyndigheten FHA.
FHA har hand om byggnadsregler och att tillgodose att bostadsfinansieringen fungerar bra i USA.
Demokraterna ville baka in Paulsons förslag i en större konstruktion för ny bolånelag som ska debatteras under onsdagen.
Demokraterna hoppades därmed få Bushs stöd för idéer om att FHA ska ges en utökad roll för att stödja amerikanska bolåntagare ekonomiskt.
Regeringen har tidigare intagit en avvaktande roll, men höjer nu tonläget genom att hota med ett veto.
Regeringen anser att demokraternas FHA-förslag går för långt, och håller inte heller med om att Fannie Mae och Freddie Mac ska ges ökade frihetsgrader att agera på bolånemarknaden.
En kompromiss är dock fortfarande tänkbar.
Paulson är inte riktigt nöjd med att bolåneindustrin varit seg med att lätta på villkoren för bolåntagarna, innan låntagarnas bostäder utmäts. Dessa lättnader var ett förslag från Bush.
Företrädare för amerikanska finansdepartementet och bolåneinstitut möttes under tisdagen för att komma till rätta med detta.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.