Karo Bio-grundaren Jan-Åke Gustafsson ska leda University of Houstons biomedicinska forskning.
USA-revansch för omstridd Karo Bio-man
Mest läst i kategorin
Det är amerikanska tidningen Chron.com som skriver om Gustafssons utnämning.
Realtid.se får tag på medicinska forskningsbolaget Karo Bios informationschef Per Otteskog som också har hört talas om Gustafssons nya position.
– Gustafsson var vetenskaplig initiativtagare till Karo Bio. Vi samarbetade väldigt mycket i början, och fortsätter att anlita honom som konsult, säger Otteskog.
Karo Bios aktie hade bästa värdeökningen på Stockholmsbörsen i fjol och har fortsatt stiga kraftigt i år.
Det är dock inte tack vare Gustafssons forskning, utan framstegen för produkten Eprotirome som tagits fram i samarbete med University of California.
Det har även varit en debatt om Gustafssons representations-räkningar från sin tid på Karolinska Institutet i Stockholm.
Enligt en artikelserie i Dagens Nyheter år 2005 framkom att Gustafsson fått ersättning för miljonbelopp genom åren för taxi, inrikesresor och hotell.
Gustafsson besökte exklusiva krogar, köpte dyra viner och sprit, och fick ersättning för medbjudna fruar i resande sällskap.
Otteskog går dock till Gustafssons försvar.
– Det var någon anonym källa som anmälde saken för pressen. Det finns väldigt mycket avundsjuka i forskarvärlden, säger Otteskog.
– Det mesta som skrevs i DN var falsarier. Det går alltid att skandalisera människor i media om man vill.
Otteskog pekar på att både Landstinget och KI utredde Gustafssons representationskostnader, och kom fram till att inga fel begåtts.
– Kostade representationen mer än vad Gustafsson enligt reglerna kunde få ersättning för, betalade han alltid överskjutande kostnader ur egen ficka, säger Otteskog.
Så Karo Bio ifrågasätter inte Gustafsson?
– Nej, vi har inga skäl till det. Vi samarbetar med honom som framstående vetenskapsman.
Per Otteskog uppmanar den som vill veta mer att beställa utredningarna från Landstinget och KI. Tydligen omfattade kritiken även Gustafssons relation med Karo Bio.
– De hade inga invändningar mot hans arrangemang med Karo Bio.
Även om Gustafssons forskning inte lett till något konkret läkemedel från Karo Bio, understryker Otteskog betydelsen av Gustafsson.
– Han har lett oss in på nya forskningsområden.
Gustafsson är särskilt känd inom den medicinska världen för att ha upptäckt den så kallade ”östrogen-receptorn” som kan användas för läkemedel mot kvinnosjukdomar, depression, cancer och inflammationer.
Nu är Gustafsson alltså redo för nya tag med projektet i USA.
– Vi vill påbörja vår forskning så fort som möjligt, så snart laboratorierna står klara, säger Gustafsson till Chron.com.
Han lockades till UH som universitetet kallas, tack vare sin höga kompetens inom tekniska områden såsom kemi och beräkningar. Det kompletterar Gustafssons egen kompetens.
Han gillar även möjligheten att använda sin forskning till att hjälpa patienter.
– Miljöombytet kommer att leda till nya idéer och nya projekt, säger Gustafsson till Chron.com.
Hans långtida forskningspartner John Baxter började på samma ställe i fjol, och gläds över Gustafssons ankomst.
– Jan-Åke bidrar till hela den intellektuella miljön i Houston, säger Baxter till Chron.com.
– Han är en högt aktad forskare – en av de bästa i världen.
Gustafsson betecknas i artikeln som ”en internationellt känd svensk forskare” som anlitats för att lansera universitetets ”ambitiösa” forskningsplaner, och ska ta med sig ett lag på 15 forskare till universitetets nya avdelning för ”nukleära receptorer” och ”cell-signalering”.
Gustafsson är känd för sin forskning inom ”nukleära receptorer”, inklusive upptäckten av en östrogen-receptor som heter ER-beta.
Gustafssons fru Margaret Warner är också forskare och ska likväl börja på UH som universitet kallas.
Förutom UH ligger The Methodist Hospital Research Institute bakom Gustafssons uppdrag, finansierat med en donation på 44,5 miljon dollar från Texas Emerging Technology Fund.
Texas guvernör Rick Perry kommer att besöka Houston under torsdagen för att presentera donationen, vars syfte är att locka forskare till Texas, att skapa jobb inom högteknologiska branscher och att skapa nystartade företag.
I det här fallet är målet att Gustafssons forskning ska kunna leda till nya läkemedel och medicinska teknologier.
Gustafsson är sedan tidigare medlem i National Academy of Sciences i USA liksom Vetenskapsakademin i Sverige.
Karolinska Institutet uppger för Realtid.se att Gustafsson kommer att fortsätta sin forskning på KI ”till 20 procent”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.