Sanford Bernstein har på kort tid byggt upp en stor verksamhet i Norden och anser sig nu stå för 7-8 procent av handeln i europeiska aktier och 15 procent av handeln i amerikanska aktier hos svenska institutioner.
USA-firma på svensk offensiv
Mest läst i kategorin
Det erfar Realtid.se.
Firman anser sig själv ha ett väldigt annorlunda upplägg.
Det är en global firma helägd av Alliance Bernstein som var världens femte största kapitalförvaltningsfirma 2009 med ett förvaltat kapital på 620 miljarder dollar i aktier (även om det är betydligt mindre idag).
Alliance Bernstein är i sin tur börsnoterat i USA och ägs till 65 procent av franska försäkringsbolaget AXA.
I konstellationen utgör Sanford Bernstin ”mäklarbenet” av Alliance Bernstein och är annorlunda genom att inte alls ägna sig åt egenhandel (”prop-trading”; proprietary trading) eller investment banking (exempelvis finansiell rådgivning åt bolag i samband med företagsköp), utan alla firmans intäkter utgörs av courtage för kundernas aktiehandel.
Jämför man exempelvis med världens övriga cirka tio globala liknande firmor (såsom Goldman Sachs, Morgan Stanley och UBS) så är det ingen av dem som har mer än 16 procent av sina intäkter i form av courtage på kundernas handel. Istället har de 20-60 procent av intjäningen från prop-trading samt 20-40 procent från investment banking.
Firmornas prop-trading håller dock på att minska i omfattning på grund av hårdare regler i form av kapitalkrav samt etikdebatten. Det gör det mer eller mindre omöjligt att hålla på med sådan verksamhet in house. Istället läggs det ut på externa hedgefonder. Istället för att ha en egen ”prop-disk” har exempelvis Goldman Sachs valt att bilda en egen, separat hedgefond som gör samma sak.
Det som Sanford Bernstein är och vill vara kända för är djupgående analys. Alla firmans analytiker kommer från den bransch de bevakar. Konkurrerande banker och aktiemäklarfirmor gör oftast detsamma vad gäller analytiker som bevakar aktier i läkemedelsbolag. Då har de ofta någon före detta läkare eller bioteknikforskare eller så som ofta även är ekonom som bevakar läkemedelsbranschen som aktieanalytiker.
Men Sanford Bernstein arbetar efter samma princip med sina analytiker inom alla branscher de bevakar. Exempelvis har firmans analytiker som bevakar aktier i internetrelaterade bolag jobbat på företagskonsultfirman McKinsey i ett antal år och där jobbat med internetbolag, och han har jobbat på Tivo som är ett internetbolag.
Dessutom har Sanford Bernsteins aktieanalytiker som bevakar livsmedelsbranschen blivit vald till Europas bästa analytiker alla sektorer. Han var tidigare Europeisk finanschef på livsmedelsjätten Nabisco.
Ett extremexempel i USA är firmans analytiker Brad Hintz som bevakar aktier i investmentbanker. Han är andrarankad på det och var tidigare finanschef på Lehman Brothers som kraschade under den allmänna finanskrisen 2008/2009. Redan 4-5 år innan dess hoppade han av jobbet för att han vägrade acceptera det höga risktagandet inom Lehmans räntehandel.
Han fick då sparken tillsammans med ett avgångsvederlag som innebär att han egentligen aldrig mer behöver jobba, men har nu trots att han är rätt gammal och närmar sig 60 år flutit upp som aktieanalytiker hos Sanford Bernstein och bevakar investmentbankerna där han själv har jobbat.
Joakim Lidfeldt är verksam som Sanford Bernsteins Sverigechef och är ansvarig för ”research sales” mot de tio största svenska institutionerna.
Tillsammans med Joakim gör även Robert Wagner research sales mot svenska institutioner. Både Joakim och Robert har mer än 20 års erfarenhet av utländska aktier.
Robert har även varit ansvarig förvaltare på Europeiska aktier på bland annat AMF och Swedbank Robur.
Med utgångspunkt från antalet anställda i Sverige är alltså firman ännu väldigt liten här i landet men har redan lyckats nå en hyfsad marknadsandel i hela Norden och inte bara i Stockholm.
Sanford Bernstein är börsmedlem på Stockholmsbörsen.
Generellt har det varit på tal med outsourcing och decoupling i form av att aktiemäkleri och aktieanalys skulle delas upp i två olika verksamheter i branschen, men så har inte blivit fallet och inte heller hos Sanford Bernstein som är ett ”research-hus” som marknadsför sin analys mot institutioner och om de gillar det och tycker att firman gör ett bra arbete, så lägger de även sina aktieaffärer via Sanford Bernsteins mäkleri.
Firmans aktiecourtage ligger på den vanliga marknadsmässiga nivån för institutioner som hos alla andra.
Sanford Bernstein räknar självt med att firman idag är en av de största aktörerna på handel i både europiska och amerikanska aktier bland kunder i både Stockholm och Köpenhamn.
Marknadsandelen bedöms ligga kring 7-8 procent av handeln i europeiska aktier och 15 procent av handeln i amerikanska aktier. Det gäller alltså svenska institutioners aktiehandel i dessa aktier.
Den positionen har uppnåtts på 6-7 år sedan Sanford Bernstein och Joakim Lidfeldt öppnade kontor i Stockholm våren/försommaren 2006.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.