När USA:s centralbank Federal Reserve och finansdepartementet undsatte den ena finansiella institutionen efter den andra i höstas gjordes allt för att undvika alltför stora ägarroller. Nu ser det annorlunda ut.
USA-banker blir statliga?
Mest läst i kategorin
Nu när två av landets största banker knäar under ännu en omgång av enorma förluster, tvingas den kommande presidenten Barack Obama och Federal Reserve tampas med banker som är ”för stora att falla”.
Analytiker befarar att USA:s regering får alltför stor dominans i bankerna.
– Vi kommer att gå tillbaka till en tid då regeringen kontrollerade banksystemet, säger Gerard Cassidy, analytiker på RBC Capital Markets, till tidningen.
I det här fallet gäller det bankjättarna Citigroup och Bank of America.
Särskilt då Citigroup, där förlusterna blivit så stora att det nästan är matematiskt omöjligt att skjuta till tillräckligt med kapital utan att regeringen kliver in som huvudägare, uppger New York Times.
Enligt tidningen pekar de nya grundläggande reglerna, som fastställts av Barack Obamas främsta ekonomiska rådgivare, på att regeringen får en ökad roll i bankernas verksamheter – allt från utdelningar till aktieägare till vad ledningarna ska ha betalt.
Det framgår i en skrivelse som lämnats in till kongressen i torsdags, som rör den andra halvan av räddningspaketet på 700 miljarder dollar.
– Vad vi har är en konstig form av nationalisering. Regeringen bör inte äga någon bank. Om de tvingas till det så måste de lösa situationen på något sätt, säger Karen Shaw Petrou på Financial Analytics, ett konsultföretag i Washington.
Bank of America beviljades i torsdags ett hjälppaket på 120 miljarder dollar. I november erhöll Citigroup 300 miljarder dollar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.