Utrikesdepartementet anlitar ex-militärer för att skydda svenska ambassaden i bland annat Kabul.
UD anlitar ex-militär i Afghanistan
Mest läst i kategorin
Privata säkerhetsföretag som säljer tjänster i konfliktzoner finns nu även i Sverige.
I den afghanska huvudstaden får ambassaden hjälp med sin säkerhet av en ”säkerhetskoordinator” och ett livvaktsteam från svenska företaget Vesper Group.
Säkerhetskoordinatörer från företaget finns även på ambassaderna i Bagdad i Irak och i Khartoum i Sudan. De är före detta svenska elitsoldater med internationell erfarenhet. Säkerhetskoordinatorn i Islamabad är dock en pensionerad pakistansk armémajor anställd av Vesper Group.
Internationellt sett har säkerhetsföretag som verkar i konfliktzoner fått dåligt rykte, framförallt på grund av amerikanska Blackwater, som i Afghanistan och i Irak anklagats för att skjuta först och fråga sedan. I flera fall har obeväpnade civila skjutits ihjäl.
Vesper Groups vd Mikael Svensson gillar inte att bli jämförd med Blackwater. Företaget vill vara ett svenskt alternativ med tydliga regler och uppförandekoder som bygger på FN-principer om när våld får användas.
Till skillnad från livvaktsstyrkan i Kabul är säkerhetskoordinatörernas uppdrag att vara rådgivare åt ambassadören, som är den ytterst ansvarige för säkerheten. Enligt UD handlar deras uppdrag om allt som har med de utsändas och ambassadernas säkerhet att göra, dock mera sällan om att eskortera ambassadpersonal, uppger UD:s säkerhetschef Harald Fälth i ett skriftligt svar till TT. För det finns ”andra resurser” i Bagdad och Kabul. Vespers vd vill inte gå in på säkerhetskoordinatörernas beväpning på grund av att UD-avtalet omfattas av sekretess.
– Det kan ju alltid finnas situationer där man måste använda viss form av våld, då är det viktigt att ha ett regelverk, säger Svensson.
Enligt honom bygger reglerna i grunden på att man bara tar till våld i nödvärn.
– Om det föreligger minsta tveksamhet, så måste det utredas. Vi följer svensk lag, internationell lag och framförallt värdlandets lag, säger han.
Svensson hävdar att Vesper-personal aldrig kommer att vara kombattanter i en krigszon och uppger att man inte skulle tacka ja till sådana kontrakt som Blackwater hade med det amerikanska försvarsdepartementet i Irak.
Enligt Svensson innebär UD-uppdraget att Vesper-personal har diplomatisk immunitet, men uppger samtidigt att var och en är ansvarig för sina handlingar och att immuniteten kan hävas om någon begår en brottslig handling. Den ska då prövas i lokal domstol.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.