UPPDATERAD Tysklands förbundskansler Angela Merkel tar nu initiativ till ett framtida ekonomiskt partnerskap mellan EU och USA. Bedömare menar att detta behövs då de gamla industriländerna hittills varit dåliga på att möta den nya utmaningar som en allt globalare marknad innebär.
Tyskt initiativ till nytt samarbete
Mest läst i kategorin
Den första januari tog Tyskland över som ordförandeland i EU. Enligt förbundskansler Angela Merkel är ett transatlantiskt ekonomiskt partnerskap det viktigaste som Tyskland ska försöka åstadkomma under sin tid som ordförandeland. Det skriver Financial Times.
Hennes ambition är att skapa en transatlantisk marknad för investerare, med gemensamma regler och lagar inom områden som immateriella rättigheter.
Under inledande samtal kommer man se över regleringarna på finansmarknaden.
Merkel vill också åstadkomma gemensamma tekniska standarder på produkter som bilar.
Redan i dag flyger Merkel till Washington för att träffa president George W Bush.
– Våra ekonomiska system är baserade på samma värderingar. Vi måste se upp så att vi inte glider isär istället för att komma närmare varandra inom områden där det finns tydliga fördelar med samarbete för båda sidor, säger Angela Merkel i en intervju med Financial Times.
Merkels initiativ är EU:s första försök med att få till stånd en transatlantisk enad marknad sedan ett liknande försök 1998 som stoppades på grund av att Frankrike motsatte sig idén. Formella samtal om att sätta samman ett partnerskap borde kunna starta på EU-USA-mötet i maj säger Angela Merkel.
Mattias Wissman, ordförande i tyska parlamentets Europakommitté, uppskattar att en integration mellan den amerikanska- och den europeiska finansmarknaden kan vara klar 2015. Ett sådant samarbete skulle enligt Wissman minska handelskostnader med 60 procent för båda sidor.
Ett framtida tätare samarbete mellan EU och USA är välkommet och behövligt eftersom de gamla industriländerna varit dåliga på att tackla nya globala utmaningar.
Det menar Hubert Fromlet, ekonom på Swedbank.
– Men det är viktigt att ett transatlantiskt samarbete sker på ett liberalt och marknadsanpassat sätt. Det vore olyckligt med mer protektionism gentemot i första hand Kina, säger Fromlet, som menar att EU-samarbetet hittills inte varit tillräckligt för att Europa skall klara den globala konkurrense från framförallt Asien.
Detta gäller för övrigt också för USA, och Fromlet menar att båda parter har att vinna på ett tätare samarbete.
– Inte bara inom ekonomi och finnans, utan kanske än mer inom forskning och utbildning skulle ett tätare samarbete kunna vara fruktsamt, säger Fromlet, som påpekar att Frankrike fortfarande kan utgöra
ett stort problem och en potentiell bromskloss.
– Protektionismen i landet kommer nog också att leva kvar trots ett snart presidentbyte då ingen av kandidaterna till presidentposten verkar ha någon avvikande uppfattningen i just de här frågorna, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.