Realtid

Två skalbolagsaffärer i rätten

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 feb. 2007Publicerad: 12 feb. 2007

Efter Skatteverkets granskning av svenska företag som ägs av utländska holdingbolag så finns nu tre fall som har överklagats till Länsrätten. Två av dem handlar om skalbolagsaffärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som kännetecknar målen som Skatteverket skickat till Länsrätten för prövning, är att alla är fåmansbolag där de verksamma är svenskar och de har i sin tur bildat holdingbolag i Luxemburg och Belgien. Bolagen i dessa länder bedriver ingen egentlig verksamhet utan har bildats av skatteskäl.

Skatteverket har bland annat tittat närmare på en företagsgrupp som utgörs av ett antal aktie- handels- och kommanitbolag. Under januari 2002 till december 2002 har företagsgruppen förvärvat 50 skalbolag genom Koopernik HB. Försäljningen av skalbolagen Gölen och dess dotterbolag Eriksberg i Stockholm, är aktuella i ett av målen som finns hos Länsrätten.

Gölen och Eriksberg i Stockholm har tidigare bedrivit ekonomi- och konsultverksamhet under andra namn. Inför skalbolagsförsäljningen har ägandet omstrukturerats genom att den svenske ägaren sålt in bolagen till ett belgiskt bolag som ägs av honom själv.

Syftet har varit att sälja bolagen via det belgiska bolaget och på så vis undgå att bli beskattad enligt de så kallade skalbolagsreglerna i inkomstskattelagen.

Poängen med det här fallet är inte själva skalbolagsaffären utan att personen ifråga bildade det belgiskt holdingbolag där vinsten hamnade. Därefter har han lånat pengar från holdingbolaget till sig själv.

– Han har inte lånat hem hela vinsten men bolaget i Belgien har ingen annan verksamhet utöver att det innehåller en del av vinsten från skalbolagsaffären, säger Nicklas Roslund, projektledare på Skatteverket.

I det här fallet har personen i fråga upptaxerats till 16 miljoner kronor och nu anser Skatteverket att den ansvarige bör betala nära 9 miljoner kronor i skatt.

Även i det andra fallet som ligger hos Länsrätten handlar om en försäljning av företagsgruppen som förvärvat 50 skalbolag genom Koopernik HB. I det här fallet handlar det om försäljning av konsultbolaget Tebal AB. Företaget som sägs arbeta med företagsekonomiska frågor grundades 2001 och samtliga aktier ska ha ägts av Anista SARL med adress i Luxemburg.

ANNONS

Bolaget i Luxemburgs enda
verksamhet handlar om at äga aktierna i Tebal. I december 2002 förvärvar Koopernik HB aktierna och vinsten blir kvar i det luxemburgska holdingbolaget. Därefter har ägaren av Anista SARL löpande i omgångar lånat hem pengar till Sverige.

Nu har ägaren till aktierna upptaxerats med nära 9,2 miljoner kronor av Skatteverket vilket innebär att personen är skyldig runt 6 miljoner kronor i det här fallet.

– Vi vet ännu inte hur Länsrätten ser på fallen men vi på Skatteverket anser att detta är uppenbara kring gåenden för att slippa betala skatt i Sverige. När Länsrätten ska ta beslut kring fallen är ännu inte klart, säger Nicklas Roslund.

Det tredje fallet som finns hos Länsrätten handlar om konsultföretaget Arthur D Little.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]