Realtid

Tunga avhopp från kontrollorgan

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 nov. 2007Publicerad: 12 nov. 2007

På kort tid har en rad nyckelpersoner lämnat Finansinspektionen (FI) och Post- och telestyrelsen (PTS).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtliga har gått till bolag som står under de båda myndigheternas tillsyn. Men risken för jäv avvisas.

För några veckor sedan blev det klart att FI:s chefsjurist och biträdande generaldirektör Gent Jansson går till bankkoncernen SEB där han blir chef för regelefterlevnad. En kort tid dessförinnan hade inspektionen, i spåren av Carnegieskandalen, inlett en granskning av tradingverksamheten i nio banker och värdepappersbolag – däribland SEB.

I samma veva rekryterades Peter Billinger, som varit en central person för FI:s bekämpning av insiderbrottsligheten, av småbolagsbörsen NGM. Tidigare, i somras, gick FI:s chefsekonom Martin Blåvarg till Handelsbanken.

Trots att förlusten rimligen dränerar inspektionen på kunskap ser generaldirektören Ingrid Bonde inga problem med att nyckelpersonal går till näringslivet.

– Det är snarare en fördel. Ju mer korsbefruktning du har mellan marknaden och oss, desto bättre blir tillsynen, säger hon.

Bonde anser att FI har väl utvecklade rutiner för den här typen av situationer, som bland annat innebär att den berörda personen snabbt skiljs av från känslig information. Hon anser också att de aktuella chefsavhoppen har hanterats på ett bra sätt.

– De har informerat mig så pass tidigt att vi har kunnat parera en potentiell jävssituation även innan den ens har varit ett faktum.

TT: Redan vid en inledande kontakt med den blivande arbetsgivaren?

ANNONS

– De har skött detta oerhört professionellt.

TT: Men redan när Gent Jansson första gången var i kontakt med SEB så informerade han dig?

– Jag vill inte gå in exakt i detalj i en privat situation. Men jag kan säga att de har hanterat det extremt professionellt.

FI är inte den enda myndigheten som nyligen drabbats av tunga avhopp. För ett par veckor sedan lockades verksjuristen vid PTS, Martin Sjöberg, över till ett liknande jobb på telejätten Telenor.

På PTS är huvudregeln att den anställde inte behöver informera sina överordnade förrän den nya anställningen är ett faktum. Inga krav finns på att information ska lämnas redan när rekryteringsprocessen inleds. Det innebär en potentiell risk för jäv, men personalchefen Marianne Hellbom litar på att medarbetarna agerar professionellt:

– Jag utgår ifrån att den enskilde är medveten om den här biten och hanterar det, säger hon.

FI-chefen Ingrid Bonde anser att lagstiftning kring rekrytering från tillsynsmyndigheter skulle vara svår att utforma, eftersom varje situation är unik. Och Marianne Hellbom ser inget behov av lagskärpningar.

– Hittills, i den omfattning det här har ägt rum, så har vi kunnat hantera det, säger hon.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]