Regelkrångel gör bankfusioner iskalla, enligt SEB:s vd Annika Falkegren.
Tror inte på storaffärer i banksektorn
Mest läst i kategorin
I senaste upplagan av Bankföreningens nyhetsbrev intervjuas Annika Falkengren om sin syn på bankmarknaden och internationalisering.
Nya regleringar både inom Sverige och globalt är i fokus för alla världens aktörer på de finansiella marknaderna idag. Högre skydd för konsumenter, aktieägare och det finansiella systemet i stort står på agendan.
Annika Falkengren svarar bland annat på frågan om hur hon ser på möjligheten till sammanslagningar i banksektorn.
– Innan röken har lagt sig från Liikanenrapporten, Vickersförslaget, Dodd Frank Act, transaktionsskatt eller inte och kapital- och likviditetskrav, innan vi vet exakt vad som gäller är det nog ganska svårt för någon att känna att man vill göra någonting gränsöverskridande, säger Annika Falkengren till Bankföreningens nyhetsbrev.
En omdebatterad fråga är hur en banks storlek ska bedömas, i Nordeas fall sätts hela banken i relation till Sveriges BNP:
– Då kommer man till frågan ’vad är stor?’. Det viktiga är att man har tillräckligt med kapital och likviditet för att kunna stå emot i pressade situationer. Diskussionen här är också lite speciell med tanke på att man räknar in Nordeas fyra delar i Sverige.
Hon riktar även kritik mot förslagen i Liikanenrapporten om en uppdelning av bankers olika verksamheter:
– För svensk del skulle den uppdelningen kraftigt missgynna och fördyra vårt sätt att arbeta.
– Det skulle bli svårt att dela upp de svenska bankerna med tanke på att vi har en väldigt liten del som faller in i Liikanens förslag. Det är svårt att se någon nytta av det eller att det skulle skapa stabilare banker, säger Annika Falkegren i nyhetsbrevet.
När det gäller konkurrensläget på marknaden ser hon möjligheter för mindre aktörer att slå sig in:
– Uppstickarna är här för att stanna. Det är alltid bra med konkurrens och det har varit bra att det har kommit in lite vassa nischaktörer. Sedan är det viktigt att Finansinspektionens tillsyn funkar fullt ut, och där finns en hel del utmaningar på mindre finansiella institutioner.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.