Realtid

Transferator bemöter aktieägar-kritiken

Martin Lindgren
Uppdaterad: 08 mars 2010Publicerad: 08 mars 2010

Jakob Johansson, vd för Transferator, försvarar Transferators ägarspridningsaktiviteter – och förklarar vad Transferator är för något.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Ju fler aktier du har, desto större utdelning blir det ju givetvis.”

Det säger Aktietorgetlistade riskkapitalbolaget Transferators vd Jakob Johansson apropå den kritik som framförts mot de ägarspridningsaktiviteter Transferator planerar att genomföra i det First North-listade teknikmagasinförlaget Mediaprovider, som de äger, och som Transferator tidigare gjort med sitt innehav i likaledes Aktietorgetlistade Värmlands Finans. Realtid.se träffar honom på kontoret på Engelbrektsgatan i Stockholm.

Spridningen genomförs genom att Transferator delar ut aktier bolaget äger till Transferators omkring 1.300 aktieägare. Tanken är att öka handeln och intresset för bolagen, närmast Mediaprovider och snart det av Jens ”Jens of Sweden” Nylander grundade hörlursbolag Jays (han äger dock inget av bolaget nu), som Transferator nyss köpt 20 procent i av IT-riskkapitalbolaget Creandum.

Kritiken går ut på att de poster Transferator delar ut, ofta i olönsamma bolag som Transferators aktieägare inte hade investerat i på egen hand, blir så små att ägarna inte har någon egentlig nytta av dem: att sälja inbringar knappt courtageavgiften om ens den. Vad gäller innehavet i Mediaprovider kommer aktier till ett värde av ungefär en miljon kronor att delas ut.

– Jag är lite oförstående till kritiken, säger Jakob Johansson efter att ha sagt att han tittat igenom den kritik som bland andra signaturen ”kalle76” framför på Avanzas börsforum. Även Avanzas informationschef Claes Hemberg är kritisk:

– Ingen har någon glädje av sådana här småposter som ligger och skvalpar, säger Hemberg.

– Börsposter är såvitt jag vet avskaffade, säger han apropå kritiken om att en småägare som får ett litet antal aktier inte kan sälja dem utan att köpa upp sig till ett jämnt antal, exempelvis hundra, aktier.

En föreställning bland kritikerna är att börshandel i aktier, åtminstone på Aktietorget (där de bolag ägarspridningar sker i ofta ligger) men kanske inte på Nasdaqs First North-lista, kräver jämna hundratal antal aktier. Sten Wachtmeister på Aktietorget slår dock fast att detta krav är avskaffat från och med december.

ANNONS

– I och med att vi har handelssystemet INET är det lägsta antalet aktier man kan handla i en, säger Wachtmeister.

Åter till Jakob Johansson och Transferator:

Ni genomförde en ägarspridning i Värmlands Finans i fjol. Ledde det till det ni eftersträvade?

– Ja, det blev bättre handel i aktien. Och jag tycker det är mycket bättre att göra en ägarspridning än att ha likviditetsgaranti; det tycker jag är lite konstgjord andning och dessutom dyrt.

Kostnaderna för ägarspridningen är lägre, säger han, vilket Karlstad-baserade Värmlands Finans vd Glenn Renhult bekräftar: inga vederlag erlades åt något håll i den transaktion som alltså bestod av att Aqurat hanterade Transferators utdelning av Värmlands Finans-aktier till sina ägare i fjol.

Värmlands Finans erbjuder också ägarspridningsprogram, vilket leder till viss förvirring: när Realtid.se frågar om kostnaden för ägarspridningen i Värmlands Finans under 2009, den som Transferator och Aqurat genomförde, börjar Renhult förklara fördelarna med just Värmlands Finans upplägg på tjänsten.

Transferator då, vad är det för bolag? Jakob Johansson berättar att han köpt namnet Transferator, som för många är känt som det obligationsmäkleri där Ebba Lindsö var vd och blev ekonomiskt oberoende av, från Royal Bank of Scotlands svenska kontor, som kom att äga rättigheterna till namnet efter RBS:s förvärv av ABN Amro, som ägde det Alfred Berg som tidigare hade köpt Transferator.

Detaljerna i uppgörelsen med RBS, såsom eventuell betalning, säger sig Jakob Johansson vara förhindrad att yppa på grund av en överenskommelse med banken.

ANNONS

Men:

– Vi är innehavare av varumärket.

Det nuvarande Transferator hette förut Do Networks och var ett bredbandsteknikbolag i Karlstad. Därifrån härstammar de 1.300 aktieägarna i riskkapitalbolaget. I förlängningen är det alltså dessa aktieägare, som en gång köpte aktier i ett bredbandsföretag, som ska stå för ökad handel i exempelvis Mediaprovider.

Jakob Johansson själv är stockholmare och säger att han har en bakgrund inom investeringar och fastigheter, något han hållit på med under de senaste fem sex åren. Han och CFO:n Fredrik Vojbacke driver Transferator med uttalad ambition att ha låga fasta kostnader: de hyr ett kontorsrum i kontorshotellet Park Venue på Engelbrektsgatan, och Jakob Johansson säger att han lägger den största delen av sin arbetstid på att träffa bolag.

Den senaste investeringen är den i Jays, som Transferator också planerar ett ägarspridningsprogram i och sedan ska lista på någon mindre handelsplats. Allt enligt Dagens Industri, vars artikel Jakob Johansson ger Realtid.se:s reporter en kopia av.

Transferators största innehav enligt bokslutet är Mr Green, ett nätcasinoföretag som enligt Jakob Johansson är grundat av två av de tre personer som grundade Betsson. Portföljens värde vid årsskiftet, 56 miljoner kronor, uppges ha ökat med 31,4 miljoner kronor, vilket till stor del är hänförligt till värdestegring i Mr Green.

Hur stort innehavet är eller hur värdestegringen räknats ut framgår dock inte av bokslutsrapporten.

Realtid.se frågar.

ANNONS

– Jag är förhindrad av noteringsavtalet med Aktietorget att uttala mig om det; det kommer mer information i årsredovisningen. Men vi äger drygt 17 procent av Mr Green.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]