Förra året var Sveriges mest transaktionsintensiva sedan 2008.
Transaktionsnivån slår prognos
Mest läst i kategorin
Antalet företagstransaktioner ökade med 18 procent förra året jämfört med 2013.
Det blev det mest transaktionsintensiva året i Sverige sedan finanskrisen började 2008, framgår det av en studie av revisions- och rådgivningsföretaget EY.
I Corporate Transaction Trends-analysen kommer bolaget fram till att det förra året genomfördes 165 transaktioner bland landets största företag. Nivån är densamma som 2008 och mer än en fördubbling jämfört med 2009.
Förvärven ökade med 20 procent från året innan och uppgick till 125 stycken. Antalet avyttringar ökade med 11 procent till 40 stycken, enligt rapporten.
Det är en ökning med sex procent jämfört med EY:s egna utsikter för den svenska marknaden från förra året.
Nya prognosen är att 2015 fortsätter positivt och baseras på den nuvarande aktiviteten och det starka fjolåret. En transaktionsökning på 10 procent väntas i år under förutsättning att finansmarknaden inte utsätts för en stor chock, enligt EY-rapporten.
– Antalet transaktioner skulle då nå eller överträffa de 180 affärer som genomfördes under 2006, men inte riktigt nå upp till rekordåret 2007 då 203 transaktioner genomfördes, säger Pär-Ola Hansson, ansvarig för Transaction Advisory Services för EY i Europa.
Årets sista kvartal var mest intensiv med 50 transaktioner, vilket innebär att det blev det bästa fjärde kvartalet sedan motsvarande period 2007. Dock var samtliga fyra kvartal 2014 starka jämfört med tidigare år.
Framför allt var det antalet avyttringar som gjorde att Q4 visar så stor aktivitet, en trend som EY tror fortsätter öka.
– När världen förändras allt snabbare behöver företag i högre utsträckning arbeta med strategisk portföljhantering, genom såväl förvärv som avyttringar, säger Hansson.
En annan trend som EY kommer fram till i analysen är skiftet i köpfokus tillbaka till Norden och Västeuropa. Under 2013 låg svenska storbolags fokus mest på amerikanska bolag och 27 procent av förvärven utgjordes av det segmentet.
Året efter stod Norden och Västeuropa för 64 procent och de amerikanska 16 procent.
Största förvärvet 2014 var Medas köp av Rottapharm för 2,2 miljarder euro. Investors försäljning av andelen i Lindorff var den största avyttringen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.