Realtid

Topp att vänta under september

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 sep. 2009Publicerad: 07 sep. 2009

Stockholmsbörsen föll tillbaka med cirka 6 procent efter den 28 augusti fram till onsdagen den 2 september, där en ny uppgång inleddes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utvecklingen ser mer och mer ut att gå mot en topp under september månad, där jag räknar med att toppformationen inleddes den 3 augusti, där vi nu närmast får inrikta oss på en högsta notering under innevarande månad.

Prenumerera på ett nyhetsbrev med Ingemar Carlssons tekniska analys som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

En toppformation efter en längre uppgångsperiod, likt den vi sett under de senaste sex månaderna brukar normalt sett ta ett flertal veckor att fullborda.

Troligen kommer vi att få se relativt stora kast i kurssättningen en tid, där trenden än så länge är stigande.

Under förra veckan kunde vi se ett flertal mindre aktier som började röra sig uppåt, vilket är ytterligare ett tecken på marknaden nu letar aktier som inte hängt med i uppgången under sommaren. Detta brukar ske i slutet av en uppgång men detta kan ändå pågå under ett par veckors tid.

Ränteutvecklingen

Efter Riksbankens möte under förra veckan föll marknadsräntorna tillbaka en hel del som en direkt följd av att Riskbanken lät reporäntan ligga orörd. Vi ser nu en bottenformation för de långa räntorna, vilka nu kommer att röra sig uppåt under hösten utan att dra iväg uppåt med någon större kraft. Den förväntade större ränteuppgång får vänta till 2010 och tiden fram till dess är en uppbyggnad inför ett räntelyft under flera år.

Guld

ANNONS

Guldet har nu börjat visa på styrka och hösten är en period, där guldpriset ska bryta 1.000-nivån och fortsätter uppåt. Guldpriset har laddat för en långsiktig uppgång under större delen av innevarande år och vi ser nu början på en stor rörelse uppåt. Dagens nivåer kring 980 dollar per oz kommer att lämnas och siktet för marknaden ser ut att vara inställt på 1.300- 1.400 dollar under 2010.

På några års sikt är det en mycket stor uppgång guldet står inför, där jag räknar med en uppgång på 300-400 procent på några års sikt. Uppgången ur vår synvinkel blir lägre då dollarna kommer att tappa en hel del mot den svenska kronan under samma tid.

Det intressanta är att både guldet och dollarna ser ut att stärkas under hösten och det gör utvecklingen intressant. Under denna tid räknar jag med att oljepriset får ta smällen och trenda nedåt en tid.

OMXS 30 (887,80) har så här långt noterat 925 som högst den 24 augusti och vi ser nu hur allt fler av de stora aktierna börjar tappa momentum, vilket jag tolkar som varningssignaler i slutfasen av den uppgång som inleddes den 9 mars i år vid 593.

I denna slutfas räknar jag med att index hinner med att skapa nya toppnoteringar för året men marknaden börjar nu agera mer kortsiktigt och kör enskilda aktier periodvis, för att sedan vända positionerna under några dagar.

Rekylen efter den 28 augusti tog ned index under toppen vid 896 från den 3 augusti, vilket visar och bekräftar att index tappar momentum men trots det ser det än så länge ut som att vi kan få en ny toppnotering under månaden.

I våras när uppgången inleddes gav marknaden oss två viktiga tidpunkter tat bavaka. Den första var den 7-11 september och där är vi nu. Den andra perioden är 20-24 september som är nästa alternativt för en viktig reaktion.

Det viktiga är nu att index inte faller under de tidigare lågpunkter vid 868 (2 sept) och 854 (17 aug). Så länge index kan hålla sig över 854 finns det utrymme för en fortsättning uppåt med en ny topp under september månad.

ANNONS

De långa cyklerna indikerar på en större sättning under oktober och november månader, vilket gör att vi kan inrikta oss på en ny uppgång först i slutet av året.

Boliden (74,00) följde vi en hel del i samband med vändningen i intervallet 14,60-20,00 kronor i vintras. Kraften i uppgången kom redan i februari månad, där aktien nu tagit sig upp till 82,50 kronor som högst den 4 augusti.

Långsiktigt räknar jag med att Boliden har mer att ge men nu får vi in allt fler signaler på att det är dags för en paus i uppgången. Det betyder att vi kan inrikta oss på en period med vinsthemtagningar under hösten och en dragning ned mot 60,00 kronor.

Vi har nu sett en fas nedåt som gav en lågpunkt vid 67,50 kronor den 2 september. Motreaktionen uppåt kan nu ta aktien till intervallet och motståndet vid 76,00-78,00 kronor som är av stor betydelse.

Får vi en lägre topp kring det relaterade intervallet ökar sannolikheten för att det hela är klart på uppsidan. Skulle aktien bryta uppåt handlar det om en överreaktion som sannolikt ändå leder till en rekyl.

Uppgången är ju trots allt upp mot 450 procent som mest på cirka 10 månader.

Lundin Mining (25,80) har noterat 27,40 kronor som högst i år den 11 augusti. Efter en rekyl under andra halvan av augusti stiger aktien på nytt och vi kan nu inrikta oss på ett test av denna nivå och i bästa fall kan vi få ett genombrott och en fortsättning till det viktiga motståndet vid 30,00 kronor.

NCC B (90,75) är inne i slutfasen av den långa uppgång som inleddes från 34,50 kronor i slutet av oktober 2008. Högsta notering så här långt är 94,75 kronor från den 26 augusti och det finns utrymme för ännu en ny toppnotering upp mot 99,00 kronor. Även om nivån ligger lite väl högst får jag in några beräkningar som ger 102-104 kronor som ett mer positivt alternativ. Inget jag satsar på men möjligheten för en uppgång ditt finns så länge trenden är stigande.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]