Privatpersoner skickar hem tre gånger mer än världens samlade bistånd till utvecklingsländerna – en strålande affär för ett företag som Fexco.
Tjänar stort på gästarbetarna
Mest läst i kategorin
FN uppskattar att nästan 2.000 miljarder kronor skickades hem till utvecklingsländerna under 2006. Det är tre gånger så mycket som världens samlade bistånd.
Det blir stora pengar för de företag som skickar pengarna. Western Unions kurs på New Yorkbörsen påverkas av prognoser för migrationsströmmarna.
Western Union skänker pengar till invandrarorganisationer i USA. I Panama har företaget erbjudit rättshjälp för flyktingar som riskerar att deporteras.
I Filippinernas huvudstad Manilla, varifrån en halv miljon människor reser utomlands för att jobba varje år, är emigrationsmyndigheternas kontor tapetserade med Western Unions affischer, skriver New York Times.
I Sverige har Fexco just fått ett pris av arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer för sitt integrationsarbete.
Western Union äger en del av irländska Fexco som sköter överföringarna från Norden åt Western Union. Fexco har god inblick i hur pengarna strömmar i ”korridorer” från Sverige till olika länder.
– Filippinerna är den absolut största korridoren i Norden. Det är mycket på grund av att där finns en tradition att man skickar hem pengar, och gör det många gånger, säger vd Mikael Anderzén.
Mer än 100 miljarder kronor skickades hem till Filippinerna från hela världen under 2006.
Men bara 500 personer flyttade från Filippinerna till Sverige förra året enligt SCB, att jämföra med 6.000 från Polen och 11.000 från Irak. De flesta är bara på besök, som gästarbetare.
– Kvinnorna jobbar som au-pair, männen i fartygsbesättningar, säger Mikael Anderzén.
Det har gått bra för Fexco under fem år i rad i Sverige. I år ökar omsättningen med en femtedel igen. Antalet kiosker där det går att skicka pengar ökar från 600 till 1.000. Några tillkommer genom avtal med norska Reitan som äger Pressbyrån. Fexco har sedan förra året avtal med Seven Eleven och från i år med Direkten, en sammanslutning av 180 kiosker som känns igen på de vinröda markiserna. Växlingskedjan Exchange är också anslutna.
Enskilda tobakshandlare kan också ansluta sig. Många får utrustning och utbildning av Fexco. Kioskägaren lämnar en deposition på mellan 15.000 och 100.000 kronor och får 13 procent av avgifterna i provision.
Att skicka 1.000 kronor till Filippinerna kostar 190 kronor. Efter en kvart ska mottagaren kunna hämta ut pengarna.
Enligt Finansinspektionen finns det alltid en risk att pengarna inte kommer fram. USA har embargo mot Kuba, Iran, Irak, Libyen, Sierra Leone och Zimbabwe.
Icke-amerikanska företag som RTH International Express kan skicka pengar trots USA-embargo, men klarar ändå inte alla länder.
Ingen får överföra pengar till någon som står på USA:s eller EU:s ”terrorlistor”. Fexco kontrollerar varje mottagare mot listan.
– Om det nån gång blir träff kan det bli försenat, men skickas pengarna så kommer det fram, säger Mikael Anderzén.
– Vi har ett tätt samarbete med finanspolisen. Vi granskar alla transaktioner. Det händer att det blir stopp och då kan vi inte göra någonting.
Fexco har konkurrens i Sverige av amerikanska Paypal och Moneygram som arbetar med Forex. Bankerna klarar inte att konkurrera med Fexco, men det finns andra vägar. Per Ronnås på Sida har besökt Rinkeby utanför Stockholm.
– Där finns det folk som hjälper till att förmedla pengar till Somalia. De har kontakter här och i Somalia. De skickar ett e-mail att nu har den och den lämnat in pengar till den och den. Det finns välutvecklade och välfungerande system, som dessutom är mycket billigare, säger Per Ronnås som är ekonom på biståndsmyndigheten Sida.
Pengarna betyder mycket, oavsett hur de hittar fram.
– Filippinerna har en betydligt högre konsumtionsnivå än vad den inhemska ekonomin medger. Men du kan också vända på det. Den moldaviska arbetskraften bidrar mer till andra länders BNP än till Moldaviens. Från Italien skickar moldaverna bara hem en tredjedel av pengarna de tjänar.
Flera länder som ingick i Sovjetunionen skickar i dag hem en tredjedel av hela ekonomin, BNP, från utlandet.
– Tadzjikistan, Kirgizistan och Moldavien är alla länder som gick igenom en ekonomisk kollaps under 1990 talet. De har en välutbildad arbetskraft och en ekonomi som är på tok för liten. De har lätt få arbete på annat håll, säger Per Ronnås.
Många moldaver hamnar i Italien.
– Männen åker från Moldavien till Ryssland. Tåbiljetten kostar ett par hundra kronor. Ofta åker dit, tjänar pengar och kommer hem för att investera i att hustrun migrerar till Italien. Det kostar dem 30.000 kronor att köpa äkta eller oäkta visum och betala resan. Fråga mig inte i vilka fickor de pengarna landar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.