Stockholmsbörsen steg under förra veckan efter att många aktier skapat lågpunkter den 1 juli alternativt den 5 juli.
Tillfällig topp i början av veckan
Mest läst i kategorin
Vi fick även se vändningar på andra marknader där oljan vände uppåt samtidigt som dollarn försvagades mot euron och kronan.
Men även guld- och silverpriserna vände uppåt efter att ha fallit efter toppar den 21 juni.
Ingemar Carlsson och Realtid.se intensifierar samarbetet. I juli lanseras den tekniska analysen som betaltjänst.
Vi har sett det allt oftare under året, många marknader byter riktning samtidigt, på ett sätt som jag har svårt att påminna mig ha sett tidigare under alla år jag jobbat med och följa börsen och ett flertal andra marknader.
Silverpriset (18,2 $/oz) är i en fallande trend efter att ha skapat en topp vid 19,8 dollar den 13 maj. Den lägre toppen och bekräftelse på trendbrottet kom sedan den 21 juni efter en notering på 19,5 dollar.
Vi fick en nedgång till 17,6 dollar i början av förra veckan, som berättade för oss att vi nu kan förvänta oss en tillfällig uppgång under en tid innan det hela sedan vänder nedåt igen.
Det ser ut som att vi fått in årets högsta notering redan nu i maj och att silverpriset påbörjat en rekylfas, vilken samtidigt bygger för en kommande uppgång som ska ta silvret till nya rekordnoteringar under 2011 och 2012.
New Yorkbörsen
S&P 500 (1 077,96) var ned till 1.011 som lägst den 1 juli för att sedan vända uppåt igen. 1.011 var en ny lågpunkt under hela den sidlänges rörelse index avverkar sedan hösten 2009. Vi får gå tillbaka till den 2 september 2009 för att se en lägre notering.
Även om vi fick se en ny lågpunkt stängde index aldrig på denna låga nivå och därmed bekräftades inte en fortsatt nedgång i det skedet.
Uppgången under förra veckan var stark och index ser nu närmast ut att skapa en tillfällig topp under måndagen för ett sedan backa tillbaka en del innan en ny uppgång tar vid och lyfter index över aktuell nivå.
Vi har toppen från den 21 juni vid 1.131 att bevaka och om den nivån bryts är det 1.150-1.155 som än en gång får kliva in som viktigt motstånd.
Den närmaste tiden ser allt mer ut att kunna bli en tidsförbrukare med en dragning uppåt innan en ny rekyl tar vid i ett senare skede under juli månad.
Stockholmsbörsen
OMXS 30 index (1 028,12) föll till 970 som lägst den 1 juli för att sedan vända nedåt under måndagen den 5 juli och vända vid 975 under dagen. Från den tidpunkten inleddes sedan en förväntad tillfällig uppgång som nu ser ut att kunna gå mot en tillfällig topp i början av den nu påbörjade veckan. Index har ett första motstånd vid 1.030-1.035 och bör sedan bryta detta efter en tillfällig rekyl under veckan. Nästa topp bör sedan infinna sig under nästa vecka, från 19 juli och tiden därefter.
Den lägre toppen vid 1.070 från den 21 juni ger oss signaler om att den är i första hand viktig och stark, då hela intervallet 1.070-1.078 utgör en mycket viktig nivå.
De delårsrapporter vi får den närmaste tiden bör kunna överraska positivt i flera fall och därmed bidra till att index hålls uppe ytterligare en tid.
I en kommande rekyl och nedgång har vi två viktiga avstämningspunkter på nedsidan. Den första ligger i mitten av augusti och den andra hamnar, som vanligt är lätt att säga, då index många gånger tidigare skapat avgörande vändningar i början av oktober månad.
De stora nedgångarna så här långt har i första hand råvaruaktierna stått för, där vi sett nedgångar på upp mot 70 procent för en del mindre aktier men ser vi till de större bolagen har Boliden tappat 27 procent som mest sedan toppnoteringen i mitten av april.
Lundin Petroleum har tappat cirka 40 procent sedan 7 april och Lundin Mining hat tappat ganska exakt 50 procent av sin toppkurs från början av april månad.
Nedgångarna för många aktier har varit mycket kraftig och har följt de signaler vi fått in tidigare under året.
Med en tillfällig uppgång för oljepriset hänger de flesta oljerelaterade aktier med uppåt under förra veckan och ser ut att kunna ge ytterligare en del i det som jag i första hand tolkar som en tillfällig uppgång.
Lundin Mining (26,90) har möjlighet att testa motståndet vid 30,00 kronor framöver i den uppgång som inleddes den 1 juli från 20,87 kronor.
Lundin Petroleum (37,92) testade den 21 juni motståndet vid 39,00 kronor och detta motstånd ser ut att på nytt utgöra ett viktigt motstånd i den uppgång som inleddes den 1 jul från 33,47 kronor.
Swedbank (77,15) har rört sig i sidled under en mycket lång tid, där vi nu ser ut att kunna få ett nytt test av motståndet vid 81,00 kronor. Nivån testades senast den 4 maj innan en rekyl tog överhand.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.