Stockholmsbörsen lyckades under förra veckan ta sig upp till en ny toppnotering för året även om den var marginellt högre.
Swedbank toppar under veckan
Mest läst i kategorin
Det hela börjar nu bli allt mer intressant, då börsen som helhet kommer allt närmare årets högsta nivå. Just nu brottas jag med valet av topp den 10-15 september med alternativet 21-24 september.
Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.
Samtidigt får jag in vissa små indikationer på att den 22-23 september kan bli en lågpunkt och då skulle det innebära att vi får den vanliga köraren i samband med ett månadsskifte och då kan en topp komma in först i början av oktober månad.
Hela utvecklingen ser ut att samordnas med andra marknader, där vi kan se förestående vändningar. Valutamarknaden och dollarna nu är redo för en tillfällig uppgång under ett par månader.
Guldet ser ut att fortsätta uppåt och oljan är på väg att skapa en tillfällig topp inför en rekyl. Tar vi en titt på en för oss udda marknad så som Vete får vi indikationer på att vetepriset nu håller på att bottna inför i första hand en tillfällig uppgång.
Lägger vi sedan till signalerna från olika börser är en vändning aktuell för de flesta efter den nu aktuella slutfasen och toppformationen under september månad.
Även om nedgångarna på börsen kan bli relativt stora i vissa aktier räknar jag med att nedgången bör vara fullbordad med en lågpunkt antigen kring den 5 november med den 20-23 november, som alternativ.
Från den förväntade lågpunkten tolkar jag det som att marknaden är beredd att köra upp aktierna igen inför det vanliga rallyt vi brukar se i slutet av året och där skapa en tillfällig topp i början av januari 2010. Det ovan beskrivna är den ”normal” karta, som vi fått från marknadsaktörerna via deras beteende under året. Om informationen ändras får vi korrigera tidpunkterna men det är sälla det behövs, men vi tar ändå inget för givet.
OMXS 30 index (919,19) hamnade på en lågpunkt den 2 september vid 868 för att sedan rusa uppåt under de kommande dagarna och leverera en ny topp för året den 10 september vid 926. Denna topp var marginellt högre än toppen från den 24 augusti som hamnade på 925.
Jag räknar med att index når en ny topp i början av den nu påbörjade veckan och ger oss sedan en rekyl under en veckas tid för att sedan i slutet av månaden skicka iväg index uppåt igen till det som kan bli en lägre topp än den som nu är aktuell men vi får inte utesluta att vi får ytterligare en ny toppnotering för året innan det hela tar en mer dramatisk utveckling under oktober månad och en bit in i november månad.
Vi får inte glömma att index stigit med hela 333 punkter som mest sedan den 9 mars, vilket betyder att index lyft på hela 56,2 procent som mest. Det är inte ovanligt att en uppgång levererar 60-62 procent innan det hela är klart och skulle detta upprepas ännu en gång handlar det om 951-960, som möjligen kan bli den topp som avslutar det hela.
Om vi bläddrar i historieboken över tidigare uppgångar kan vi se att slutfasen oftast blir rejält svängig med uppgångar på 5-7 procent som avlöses av nedgångar på 3-4 procent på kort tid. Frustrerande när det infinner sig men av historien kan vi lära att det är en signifikant signal på avslutning efter en större uppgång, i de flesta fall och toppformationer.
Vi hittar också ofta avslutningar med tre tydliga toppar, där varje ny topp är högre än den föregående och efter tredje toppen infinner sig en större rekyl.
Vi har så här långt toppar den 3 augusti (896) och den 24 augusti (925) och vi väntar närmast in den tredje toppen som ska ligga över 925 och möjligen i trakterna kring 951.
Swedbank (79,00) steg i fredags till 79,25 kronor som högst och testade därmed toppnoteringen vid 79,25 kronor från den 24 augusti. Aktien ser nu ut att vara i slutsteget inför en topp som troligen kommer in denna vecka. Sedan får vi se om det blir 80,00-81,00 kronor eller 84,00 kronor, som utgör de närmaste alternativen.
Den extra bolagsstämman tisdagen den 15 september kommer att ge en vink om vart kursutvecklingen är på väg. Villkoren för nyemissionen bestämmer om vi ska få en rekyl nu eller en fortstat uppgång ytterligare en kort tid.
I analysen den 24 augusti hade jag med 89,00-90,00 kronor som alternativ toppkurs och fram till dess vi får en bekräftad nedgång får även detta alternativ plats.
Autoliv (238,00) gav oss under förra veckan en negativ signal via en lägre topp vid 245 kronor den 10 september. Toppnoteringen vid 265,50 kronor kom in den 3 augusti och nu när det gått mer än 30 dagar sedan denna topp ökar sannolikheten för att uppgången är bruten. Det ger oss anledning att söka ett stöd kring 200 kronor senare i höst och då troligen under november månad. 201-nivån utgör ett stöd som kan brytas beroende på om marknaden ger en normal rekyl eller om det blir en mer dramatisk nedgång.
Astra Zeneca (318,00) är i en fallande trend, där vi fick se högsta noteringen vid 362,50 kronor den 30 juli i år. Vi har fått se 314 kronor som lägsta notering så här långt och stödet vid 312 kronor är nu viktigt. Möjligen kan vi få se en nedgång till stödet vid 303 kronor innan motreaktionen uppåt tar vid.
Det finns indikationer på att en lågpunkt nås under innevarande vecka för att sedan leverera en motreaktion uppåt med 330 kronor och 338-340 kronor som motstånd. Vi får dock inte glömma att trenden är fallande och det gör aktien mer riskfylld än om trenden varit stigande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.