"Sverige har traditionellt stått för en solidarisk tradition. Nu är det på tiden att resten av Europa och USA också tar sitt ansvar", säger migrationsminister Tobias Billström.
Sverige tar emot fler än USA och Europa tillsammans
Mest läst i kategorin
Det säger migrationsminister Tobias Billström till Dagbladet.no. Han säger också:
”Den stora flyktingströmmen till Sverige är en stor belastning för den svenska välfärdsstaten”, säger Tobias Billström till Dagbladet.no.
Tobias Billström anser att fler länder behöver hjälpa till.
– I skenet av att vi står inför den största flyktingströmmen från mellanöstern sedan 1948 har vi länge önskat att fler länder ska engagera sig i frågan, säger Tobias Billström tilll Dagbladet.no.
I början av 2007, då antalet flyktingar från Irak närmade sig fyra miljoner, hade USA bara tagit emot 466 irakiska flyktingar sedan invasionen brörjade.
– Vi har tagit emot fler flykti från Irak än resten av Europa och USA tillsammans. Det är klart att situationen inte kan fortsätta. Om USA hade tagit emot lika många flyktingar som vi så skulle det innebära en halv miljon människor om man ser i förhållande till befokningsstorleken.
Sverige tar emot flest flyktingar i Norden. Totalt sett har 63 procent av alla som sökt asyl i Norden de senaste åren kommit till Sverige. Under 2006 tog Sverige emot 24.320 asylsökanden, vilket är en ökning med 39 procent jämfört med året innan. Av dem kom 11146 från Irak.
– De prognoser vi har fått visar atr vi kommer att se en ännu större ökning i år och under nästa år, säger Tobias Billström.
Nu uppmanar Billström Norge att ta ett större ansvar.
– Vi har länge tyckt att världens länder måste bli bättre på att ställa uppoch att de bör öka sammarbetet med UNHCR, säger Tobias Billström.
Statistik från FN-organet UNHCR visar att USA, Storbritannien och Danmark är de länder som varit sämst på att ta emot Irakflyktingar. I Storbritannien fick 88 procent av alla asylsökanden från Irak avslag 2006, jämförat med 20 procent i Sverige.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.