Bilden av Sverige som ett högskatteland är en myt, enligt KPMG.
Sverige rasar i högskatteligan
Mest läst i kategorin
Revisionsbolaget menar att den effektiva skattesatsen på privata inkomster är lägre i Sverige än i många andra EU-länder. Dessutom pekar den svenska skattetrenden nedåt – tvärtemot trenden i de stora och skuldtyngda EU-länderna, enligt KPMG.
Uppgifterna har revisionsbolaget fått fram genom dess årliga internationella undersökning av utvecklingen på inkomstskatteområdet. Undersökningen har genomförts i 96 länder.
– Tittar vi på normalinkomsttagare så är vår självbild av Sverige som ett högskatteland felaktig. Vi har visserligen den högsta marginalskatten i OECD-området, men räknat på effektiv inkomstskatt för normalinkomsttagare sjunker Sverige i den internationella högskatteligan, säger Helena Robertsson, chef för KPMGs affärsområde Skatt, med anledning av studien.
KPMG har i den internationella undersökningen mätt den effektiva inkomstskatten och socialförsäkringskostnaden baserat på en bruttoinkomst på 100.000 dollar. Utfallet visar vilken andel skatt inkomsttagaren faktiskt betalar på denna årsinkomst.
I toppen av listan ligger Belgien med en effektiv skattesats på 48 procent, vilket kan jämföras med den svenska på 35 procent.
Studien visar att Sverige ligger på 25:e plats i högskatteligan internationellt och placerar sig på 17:e plats i Europa. Förra året placerade sig Sverige på 10:e plats internationellt och på 9:e plats i Europa.
– En annan trend som undersökningen visar är kopplingen mellan budgetproblem och förändring av skattetrycket. En klar majoritet av de EU-länder som brottas med stora budgetproblem har höjt marginalskattenivån under de senaste åren, säger Helena Robertsson.
Exempelvis har den högsta nivån på Greklands inkomstskatt stigit från 40 procent 2009 till 45 procent 2011.
På samma sätt visar undersökningen höjd marginalskatt i Irland, Storbritannien, Portugal, Spanien, Luxemburg och Frankrike. På den motsatta sidan har den högsta nivån på inkomstskatten samtidigt sjunkit i Sverige de senaste åren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.