Realtid

Sverige ger ut sin första gröna obligation

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 31 aug. 2020Publicerad: 31 aug. 2020

Riksgälden förbereder nu för att emittera en grön obligation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansiering kommer bland annat att avsättas till innovativa projekt som Hybrit, vars nya pilotanläggning invigs i dag av statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin.

Det som särskiljer den gröna obligationen från övriga obligationer är att investerare som köper den ska kunna följa vilka statliga utgifter obligationen kopplas till och vilka miljö- och klimateffekter utgifterna bidrar till att uppnå.

– Sverige har länge varit ledande inom gröna obligationer och det är fantastiskt att staten nu emitterar en grön obligation, säger Aaron Maltais, programchef för Stockholm Sustainable Finance Centre och forskare vid Stockholm Environment Institute i en skriftlig kommentar.

Den största delen av finansieringen kommer att avsättas till underhåll och återinvesteringar i järnvägssystemet. Finansieringen kommer också att avsättas till innovativa projekt som Hybrit-initiativet för fossilfri stålproduktion, ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, med stöd av Energimyndigheten.

Stålsektorn står för cirka 7 procent av de globala koldioxidutsläppen och 10 procent av utsläppen i Sverige.

– Jag tror att investerare kommer att vara mycket angelägna om att vara en del av de ambitiösa gröna investeringar som Sveriges regering gör. Baserat på balansen mellan aktiviteter som Sveriges gröna obligation kommer att finansiera, har regeringen låtit det fristående forskningsföretaget Cicero granska ramverket som styr de gröna obligationerna. Betyget blir det högsta på en fyrgradig skala – mörkgrönt, fortsätter Aaron Maltais.

– Jag förväntar mig också att den svenska regeringens rapportering kommer att hålla en hög standard och vara kopplad till Sveriges övergripande miljömål. Detta är viktigt. Vår senaste forskning från Stockholm Sustainable Finance Centre, SSFC, som publiceras inom kort, visar att det alltför ofta finns brister i kopplingen mellan emittenters gröna obligationsramverk och hållbarhetsmålen på organisationsnivå, och att det fortfarande finns mycket variation i kvaliteten på rapporteringen. Ju mer högkvalitativ rapportering, desto bättre för framtidens gröna obligationsmarknader.

Nyligen publicerad forskning från SSFC visar att en av de viktigaste fördelarna med gröna obligationsmarknader är att de bidrar till förändringar i sättet emittenter och investerare samverkar på, och detta höjer förväntningarna på hållbarhetsprestanda på obligationsmarknaderna.

ANNONS

– Detta är en viktig utveckling med tanke på att obligationsmarknaden nästan är dubbelt så stor som aktiemarknaden. Statliga gröna obligationer bidrar till att den gröna delen av obligationsmarknaden växer och kan i sin tur öka betydelsen av hållbarhet i statsobligationer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]