Sverige har halkat rejält efter när det gäller medicin och bioteknik.
Sverige förlorare på life science
Mest läst i kategorin
Andra länder konkurrerar ut Sverige om de nyinvesteringar i forskning och produktion som görs, enligt en myndighetsrapport.
Life science, som omfattar läkemedel, bioteknik och medicinsk teknik, anses allmänt vara ett område som kommer att växa, både nationellt och globalt. En gång i tiden hade Sverige en stark position som ett internationellt framstående forskningsland på området. Så är det inte längre, enligt en studie som Invest in Sweden gjort.
Under de senaste 20 åren har inte ett enda utländskt life science-företag etablerat forsknings- eller produktionsverksamhet från noll i Sverige. Det är ett underbetyg.
Sverige är också mycket sårbart då beroendet av Astra Zeneca är stort. Utöver Astra Zeneca finns en mängd små företag men alldeles för få medelstora företag.
Vad Sverige saknar på det här området är ett statligt engagemang, anser Invest in Sweden. Två tredjedelar av OECD-länderna erbjuder någon form av skatterabatterad forskning. Det gör inte Sverige.
Sverige har inte heller det batteri av företagsstöd som erbjuds i andra länder, till exempel etableringsstöd, regionalstöd och forskningsstöd. Det finns i exempelvis Irland och Singapore som under de senaste 15-20 åren byggt upp kraftfulla life science-sektorer.
I dessa länder och till exempel Skottland satsar staten betydande summor i utvecklingen av life science. Sverige har ingen sådan strategi.
Den svenska life science-sektorn har inte heller någon sysselsättningstillväxt. Lika många är anställda i dag som i början av 2000-talet.
Receptet som Invest in Sweden förordar är bland annat skatterabatter för forskning, enklare expertskattesystem och kraftigt ökade anslag till forskning. I Sverige finns också patientregister, biobanker och nationella läkemedelsregister som skulle kunna vara av stort värde för läkemedelsforskningen och därmed kunna dra till sig utländska företag, tror Invest in Sweden.
Ett litet mer udda förslag är att reservera fem-tio platser på Nobelmiddagen för utländska företagare som står inför eller har genomfört investeringar i Sverige.
Invest in Sweden är en myndighet som jobbar för att utländska företag ska etablera sig i Sverige.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.