Genmodifierade grödor har länge utvecklats för jordbruket av amerikanska bolaget Monsanto, men nu är det även dags för genmodifierad skog där svenska bolaget SweTree Technologies är en av drivkrafterna.
Svenskt bolag i bräschen för genmodifierad skog
Mest läst i kategorin
Det skriver Bloomberg.
Genmodifieringen har utsatts för hård kritik av naturvännerna, för att den kan leda till att starkare arte rslår ut naturliga arter i ekosystemet och störa hela balansen i naturen.
Men det har inte hindrat forskningen på området.
SweTree nämns nu av Bloomberg som en aktör i världen som utvecklar genmodifierade träd, men bolaget uppges än så länge inte vara inriktat på framtagning av egna groddplantor, och har inte försökt få tillstånd för att börja sälja kommersiellt.
Amerikanska skogs- och pappersjätten International Paper har enligt nyhetsbyrån ett stort intresse av att utveckla nya träd på konstgjord väg.
IP har via bolaget ArborGen ingått samarbete med bolagen MeadWestvaco och Rubicon Ltd., och de tre söker nu tillstånd från amerikanska jordbruksdepartementet för att börja sälja de första genmodifierade skogsplantorna utanför Kina.
Det handlar om australiensiska eukalyptusträd som utformats för att klara frosten i den amerikanska södern.
Ett tillstånd väntas i slutet på år 2010, enligt ArborGens vd Barbara Wells skriver Bloomberg.
Utvecklingen pågår även för att ta fram träd som växer dubbelt så snabbt, och är lättare att göra pappersmassa av.
Utvecklingen skulle ge IP bättre konkurrenskraft genom tillgång till billigare träråvaror.
Bloomberg skriver just att opponenterna är oroliga för att de ”främmande” generna från de konstgjorda träden kan smitta den naturliga skogen, vilket är precis samma argument som mot Monsantos genmodifierade lantbruksgrödor.
En kapitalförvaltare som Bloomberg talat med är dock optimistisk och har köpt fler aktier i Rubicon tack vare att utvecklingen kan bli snabb.
Monsanto har utvecklat genmodifierade sojabönor och majs och dominerar nu denna nisch. Försäljningen har på bara några år skjutit i höjden till tiotals miljarder kronor.
En annan kapitalförvaltare räknar enligt Bloomberg med att ArborGen kan öka sin försäljning från 25 miljoner dollar till 500 miljoner dollar år 2017. Han äger också aktier i Rubicon.
Möjlighet finns ArborGen på sikt kan börsnoteras enligt vad IP uppger för Bloomberg.
En kritiker varnar enligt Bloomberg för att genutvecklad skog kan bli en ekologisk katastrof, med större brandrisk, och ökad brist på vatten.
Han liknar det med ett skogens ”Frankenstein”.
– Det här är Frankenskogar. Det här innebär att man är inne och petar i Moder Jord i stora mått, genom att sätta ut genetiska träd där ute.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.