Svensk vapenexport ökade 2009 med 7 procent jämfört med 2008 och uppgick under fjolåret till 13,5 miljarder kronor.
Svensk vapenexport ökar
Mest läst i kategorin
Det visar årsstatistik från Inspektionen för strategiska produkter.
Länder inom EU och ”andra etablerade samarbetsländer” som Sydafrika och USA är de största destinationerna, enligt ett pressmeddelande från Inspektionen för strategiska produkter (ISP). De står för sammanlagt omkring 80 procent av exporten. 53 procent gick till EU, Norge och Schweiz.
De fem länder som Sverige exporterade mest till under 2009 var Nederländerna (2,5 miljarder kronor), Sydafrika (1,7 miljarder), Pakistan (1,4 miljarder), Finland (1 miljard) och Storbritannien (900 miljoner).
Enskilda affärer, som kan löpa över flera år, syns tydligt i siffrorna. Under fjolåret märks det på försäljningen av stridsfordon 90 till Nederländerna och Danmark, stridsplanet Jas 39 Gripen till Sydafrika, den luftburna spaningsradarn Erieye till Pakistan och pansarvärnsvapnet NLAW till Finland och Storbritannien.
Utöver USA finns flera länder som befinner sig i krig eller lider av inre oroligheter, något som ska begränsa möjligheterna till köp av försvarsmateriel från Sverige.
20 procent av exporten gick till ett 20-tal länder. Av dessa nämner ISP bland andra Pakistan (1,4 miljarder kronor), Indien (901 miljoner), Malaysia (129 miljoner) och Thailand (81 miljoner).
Exporten gäller produkter från företag som är baserade i Sverige, oavsett ägare. Många industrier i branschen är utlandsägda.
ISP är den myndighet som prövar tillstånd för vapenexport. Tillstånd får enligt lag bara ges om exporten har försvars- och säkerhetspolitiska skäl och inte strider mot svensk utrikespolitik. Export är strängeligen förbjuden om det till exempel råder FN-embargo. Det finns också så kallade villkorliga hinder för vapenexport: om en stat befinner sig i krig, präglas av inre oroligheter eller är skyldig till ”omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter”. ISP gör dock en totalbedömning, vilket betyder att försvars- och säkerhetspolitiska skäl kan överväga, trots att ett land till exempel befinner sig i krig.
Om exporten är av principiell betydelse eller särskilt viktig kan ISP överlämna ärendet till regeringen för beslut.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.