Realtid

Svensk oljehandlare blånekar till Putin-koppling

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 maj 2008Publicerad: 15 maj 2008

Torbjörn Törnqvist har via sitt bolag Gunvor Group plötsligt seglat upp som ett av de största oljehandelsbolagen i världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt kraxande korpar ryktas han ha slutit avtal med näst intill djävulen själv.

Törnqvist räknar med att Gunvor i år kommer att ha en omsättning inom oljehandeln på drygt 400 miljarder kronor, enligt Financial Times. Endast bolagen Vitol och Glencore är större i branschen globalt.

– Jag anser att vi har varit ganska visionära. År 2003 bestämde vi oss för att satsa på att bli ett av världens största oljehandlarbolag. Vi såg att marknaden höll på att öppnas upp, säger han till FT i den första djupintervjun som hittills godkänts av företaget.

Gunvors kontor ligger i bästa läge vid vattnet i utkanten av Geneves bankdistrikt. Där sitter ett 40-tal anställda och säljer rysk råolja för Gunvor Group som är ett av världens snabbast växande, och mest hemlighetsfulla oljehandelsbolag.

Spekulationer görs i branschen om Gunvor lyckats uppnå sin position tack vare kontakter på högsta nivå bland de ryska politikerna.

Källor berättar att ”företaget har en väldigt god vän”, och att ”han är på absolut högsta nivå” enligt FT.

Törnqvist besväras av detta.

– Varför dessa spekulationer om Putin? Vi behöver inte det, säger han till FT.

ANNONS

Enligt ryktena finns speciella avtal som gör att Putin själv tjänar pengar på Gunvors verksamhet.

– Detta är grundlöst och nonsens, säger Törnqvist.

Han bekräftar dock för FT att det finns en delägare i Gunvor vars namn är hemligt.

– Det är en privat affärsman som inte har något att göra med politik. Han är inte alls särskilt välkänd.

Det har framförts åsikter om Putin vid sidan om sin roll som Rysslands högste ledare, utnyttjat sin position för att stoppa undan en enorm privat förmögenhet.

– Detta är bara skräp, urpetat från någons näsa och utsmetat på pappersbitar, kommenterade Putin saken själv i februari enligt FT.

Ryska oljebolaget Yukos hade tidigare en stor andel av den ryska oljehandeln, men sedan dess ägare Mikhail Khodorkovsky hastigt och lustigt fängslades år 2003 för påstådda skattebrott, tappade Yukos en stor del av sin oljehandel till Gunvors fördel.

Konspiratörer menar att Putin använde skattebrotten som täckmantel för att bli av med en maktkonkurrerent. Khodorkovsky hade politiska ambitioner och uppnådde en viss popularitet hos ryssarna.

ANNONS

– Gunvor tog över hela vår volym, säger en före detta oljehandlare på Yukos schweiziska handelsenhet Petroval.

Kontoret för Petroval låg bara runt hörnet från Gunvors nuvarande kontor.

– Vi har 10-12 av världens största banker som lånar ut pengar till oss, och kontrollerar vart vi utbetalar våra pengar. Varje dollar vi skickar iväg genomgår en sådan granskning, säger Törnqvist.

Gunvor Groups snåriga ägarstruktur ger enligt FT ingen ledtråd om Putin har ägarintressen.

Gunvor ägs av bolaget Gunvor International BV i Holland som i sin tur ägs av Gunvor Cyprus Holding Ltd på Cypern, som i nästa steg ägs av EIS Clearwaters Advisors Corp.

Vladimir Putin var Rysslands president från maj år 2000 till i tisdags då han efterträddes av Dmitry Medvedev.

Nu har Putin istället blivit Rysslands premiärminister och ledare för det politiska partiet Förenade Ryssland.

Törnqvist har en lika stor ägarandel i Gunvor Group som medgrundaren, ryssen Gennady Timchenko. På amerikanska tidningen Forbes lista över världens rikaste kom Timchenko med och anses ha en förmögenhet värd 15 miljarder kronor.

ANNONS

Det finns dokument som visar att Timchenko och en kommitté som leddes av Putin, gjorde en affär ihop i början av 90-talet. De bildade företaget Golden Gates för att bygga en oljeterminal i Sankt Petersburg, men projektet föll på grund av konflikter med den ryska maffian.

Timchenkos dåvarande oljehandelsbolag gynnades av politiska beslut från Putin år 1991.

Timchenko byggde nära relationer med ryska oljebolaget Surgutneftegaz, som anses stå Rysslands styrande politiker nära.

Han blev så god vän med Putin, att de båda startade en judoklubb tillsammans. Vissa hävdar enligt FT att klubben varit plattformen för Timchenkos kontakter med Putin, och att de ofta träffats inom ramen för den och gjort resor ofta med andra prominenta affärsmän.

Törnqvist invänder enligt FT att Timchenko och Putin aldrig träffades ofta på judoklubben, vilket andra hävdar.

Törnqvist säger även att varken han eller Timchenko har några stora ägarandelar i Surgutneftegaz, mer än vad de båda köpt på senare tid via aktiemarknaden.

Liksom Gunvor Groups ägarstruktur, är Surgutneftegaz ägarbild höjd i dunkel, till skillnad från de flesta andra ryska oljebolagen.

– Surgutneftegaz ville inte att folk skulle se vems namn som står i ägarregistret, säger en bankir till FT.

ANNONS

Ian Hammar

[email protected]

08-545 87 151

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]