Realtid

Svensk affärsängel bakom iPhones touchpanel

Martin Lindgren
Uppdaterad: 26 feb. 2009Publicerad: 26 feb. 2009

Lennart Hagegård är affärsängeln som investerade i företaget bakom iPhones touchpanel alldeles innan Apple köpte det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avkastning: 7,5 gånger pengarna på fyra månader. I dag berättar Lennart Hagegård, 66, själv för Realtid.se om sin lyckade investering:

– Jag var en ganska väletablerad affärsängel i ”mid-atlantic region” i USA sedan jag hade avslutat det ABB-jobb jag flyttade dit för i början av 90-talet. Försäljningschefen på företaget Fingerworks, som var sprunget ur forskning kring touchpaneler på University of Delaware, kontaktade mig 2003 för att jag skulle investera – de hade inte någon fart på försäljningen och behövde pengar för marknadsföring.

Men Lennart avvaktade, eftersom han inte tyckte företaget var tillräckligt moget. Även om han tilltalades av tekniken och trodde på de knapplösa tangentbord han fick testa.

– Så jag beslöt mig för att i stället jobba med dem ett tag i stället för att investera direkt, säger Lennart, som är såväl civilekonom som mekanikingenjör och från ABB har rik industriell erfarenhet. 1983 skrev DI om hur hans ABB-enhet hade effektiviserat kärnkraftsreaktorer i Finland.

Efter en tid investerade Lennart 50.000 dollar för en 3-procentig andel i företaget. Summan var tänkt att gå till avlöning av en mer kommersiell vd än den universitetsprofessor som vid tillfället var vd och som Lennart ansåg behövde bytas ut. En sådan hittades på en affärsängelmässa som Lennart själv hade initierat några år tidigare, och som fortfarande existerar.

– Vd:n fick i uppdrag att hitta en större aktör för kommersialisering av produkten, och mycket snart visade en av de stora japanska konsumentelektroniktillverkarna intresse.

Vilken då?

– Jag vet inte om jag får säga det, men jag minns det ändå inte.

ANNONS

Bara en månad efter Lennarts investering visade även Apple intresse, och lade ett bud på Fingerworks som skulle ge Lennart 2,5 gånger sitt satsade kapital.

– Det hade ju varit en bra IRR (avkastning) på bara en månad, men vi tyckte företaget var värt mer än så.

Så Apple återkom efter ett par månader med ett högre bud, som gjorde att Lennart fick ut 7,5 gånger beloppet han satsat, dvs 350 000 dollar.

– Så det blev en årsavkastning på 1.600 procent ungefär för mig, säger Lennart belåtet där han sitter i konferensrummet på tolfte våningen i hötorgsskrapan intill Konserthuset, där kusin Håkan Hagegård tar sig ton ibland.

De två Fingerworksgrundarna fick tre respektive fyra miljoner dollar vid Appleköpet, och åtminstone den ena av dem jobbar kvar på Apple. Idag, några år efter Lennart Hagegårds lyckade exit, är iPhone en världssuccé, och användare lovordar just touchpanelen.

– Den är i alla fall mycket bättre än konkurrenten HTC:s touchpanel, som jag också testat: iPhone har en helt annan känsla, mer ”smooth”, och man behöver inte träffa helt rätt med fingrarna, säger till exempel iPhoneägaren Mikael Karlsson, som inte kan lastas för Applefanatism: han har tidigare vädrat sitt missnöje med iPhones tillbehörstjänster i en Realtid.se-artikel.

Lennart Hagegård bor sedan ett år i barndomsbyn Ekane utanför Arvika – han flyttade hem av familjeskäl. Men han är fortfarande affärsängel, och driver det nystartade riskkapitalbolaget Coach & Capital, med kontor i nämnda hötorgsskrapa, tillsammans med två kompanjoner och ett 50-tal investerare. Till sitt förfogande har Coach & Capital runt 100 miljoner kronor att investera i teknikintensiva bolag som behöver hjälp med kommersialisering av sina idéer – hittills har ett företag med luftreningsaggregat fått en skärv.

Kompanjonen och initiativtagaren till Coach & Capital Anders Gezelius föreläste på Riskkapitaldagen nyligen, och poängterade att det måste bli mer statusfyllt att sälja i Sverige – som det är i USA, menade han: där rynkar ingen på näsan inför att bli säljare efter en universitetsutbildning, något som enligt Gezelius är fallet i Sverige, och vilket hämmar kommersialisering av alla bra teknikidéer som uppstår på universiteten.

ANNONS

Har ni något på gång som du tror du kan få samma avkastning av som du fick på Fingerworks?

– Ja, det tror jag, åtminstone samma multipel, om än på lite längre tid. Men vad det är vågar jag inte säga än, säger Lennart Hagegård.

Coach & Capital, berättar han, tillsätter en kommersialiseringscoach i de företag de investerar i. Coachen arbetar på deltid med företaget för att inte bli hemmablind eller för detaljfokuserad.

– Man får rekrytera coachen som vd om man vill, men då tillsätter vi en ny coach. Poängen är just att han ska vara deltidsengagerad.

Coach & Capital investerar både i form av aktier och konvertibellån, och begär en 10- till 45-procentig ägarandel i sina objekt.

– Går det bra för företagen går det bra för entreprenörerna, medan det går lite bättre för oss, relativt entreprenörerna, om det går dåligt. Eftersom en entreprenör tror på sin produkt brukar de gilla det upplägget, säger Lennart Hagegård.

Hur hittar ni företag att investera i?

– Bra fråga, det är svårt. Men vi jobbar med flera olika kanaler, till exempel KTH och Chalmers, affärsängelnätverk som Connect Öst, Almi och Sting, och så har våra investerare ett stort kompetensnätverk. Sedan finns det en del fonder som är för stora för att ta sig an de projekt vi kan jobba med.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]