"Jag begriper mig inte på aktiemarknaden", sade Svedbergs vd Jörgen Ekdahl vid en träff med några representanter för den på onsdagen.
Svedbergs vd förvånad över kursrusning
Mest läst i kategorin
Badrumsprodukttillverkaren Svedbergs aktie har stigit med 45 procent sedan bokslutet och rekordutdelningen 7 kronor per aktie aviserades den 10 februari. Idag är bolaget värt 1,33 miljarder kronor, 24 gånger så mycket som resultatet efter skatt 2009. Aktien är den som ökat mest den senaste månaden på Stockholmsbörsen.
– Man undrar ju hur den här marknaden fungerar egentligen. Jag måste säga att jag begriper mig inte på aktiemarknaden riktigt, så jag lägger inte så mycket tid på att försöka förstå den, sade Svedbergs vd Jörgen Ekdahl i slutet av den lunchpresentation han gav på Remium på Kungsgatan på onsdagen.
Ett femtontal analytiker och journalister åt kycklingfilé från Pontus på fyrkantiga glastallrikar.
– Flera andra saker som jag ägnat mycket tid åt att försöka lära mig har jag lyckats förstå mycket mer av, sade Ekdahl.
En analytiker sade efter att ha deklarerat att ”vi här inne är också förvånade” att det nog var den höga direktavkastningen som lockade, något Ekdahl själv hade varit inne på innan, plus att det faktum att Svedbergs till och med lånar pengar för att kunna dela ut tyder på stark optimism.
Avstämningsdag, den dag man ska ha ägt aktien på för att vara berättigad till utdelningen, är satt till den 22 april, meddelar Svedbergs ekonomichef Fredrik Björkman när Realtid.se efter lunchen ringer till Dalstorp i Västergötland, där Svedbergs ligger, och frågar.
Huvuddelen av Ekdahls på avslappnad västgötska framförda presentation handlade dock inte om aktiekursen eller om utdelningen, utan om hur det går för Svedbergs.
– Vi har haft ett tufft 2009 men lyckades överleva, sade han, och fortsatte med att det ser ”lite darrigt” ut för första halvåret 2010, men ljusare för andra halvåret. Nybyggnationer av det slag som byggföretagen aviserat brukar synas hos Svedbergs efter ungefär sju månader, förklarade Ekdahl.
– Det är tufft för de som säljer hus för fem sex miljoner kronor styck, men för den breda massan av tillverkare ser det ljusare ut. Flera av dessa ligger på småländska höglandet, och de nyanställer nu har jag sett.
Bland nyheter för året nämnde Ekdahl ett nytt upplägg i Norge, där man reparerat en dålig relation till en norsk återförsäljare (”vi klantade oss tyvärr där”), samt en satsning på nya tysta massagebadkar.
– Man ser ju bilderna på mysiga badrum med levande ljus och så, men det låter ju väldigt mycket .
Jörgen Ekdahl tror att Svedbergs ska kunna sälja 2.000 tysta massagebadkar à 30.000 i år. Priset är detsamma som för motsvarande bullrande badkar, och just nu pågår en kampanj, sade han.
Svedbergs ägs till över hälften av 78-årige Sune Svedberg, som även är styrelseledamot och pratar med vd ungefär en gång i månaden. Under flera års tid har det spekulerats kring vad som kommer hända efter Sune Svedbergs tid som huvudägare.
– Jag tror det säljs, sade Jörgen Ekdahl när Realtid.se förde saken på tal.
Det kan även bli fråga om succession eftersom Sune Svedberg har två döttrar (jfr Fredrik Lundberg), men Jörgen Ekdahl tror inte på det – även om inget operativt görs för att rusta bolaget för en försäljning.
Vad jobbar döttrarna med?
– Den ena bor i London och hjälper oss lite med försäljning där, och den andra bor här i Stockholm och jobbar med PC nånting, IT… PC-support, tror jag.
– Men jag har varit vd sedan 2002 och fått frågor om detta varje år. Sune Svedberg är 78 år, men det skulle du nog inte tro om du träffade honom.
Oavsett vad som händer med Svedbergs tror Jörgen Ekdahl på flera affärer i branschen framöver: den skulle enligt honom må bra av konsolidering. Flera av hans riskkapitalbolagsägda konkurrenter ”klär upp sig” för en försäljning, och några har ägts i flera år av sina nuvarande ägare, så det är dags för exit, menar Ekdahl, även om det går trögt.
Reportern Peter Benson från Dagens Industri frågade om förvärv och vad Svedbergs är på jakt efter vid eventuella sådana, respektive vad uppköpare skulle kunna tänkas se i Svedbergs.
– Det jag skulle vilja ha är större volymer, det finns en väldig hävstång där för vår del, svarade Jörgen Ekdahl angående vad Svedbergs själva behöver. En uppköpare skulle nog i första hand vara sugen på Svedbergs fina distributionskanaler, spekulerade han.
Svedbergs gynnas av låga boräntor och av ROT-avdrag. Tillfrågad om vad ett slopat ROT-avdrag skulle innebära sade Ekdahl att det nog skulle göra 5-10 procent på omsättningen, men att det är svårt att säga.
– Jag hörde någon från oppositionen flagga för att det kanske skulle slopas, det kan nog bli en valfråga. Samtidigt, om de slopar det är det väl för att de tror på Sveriges ekonomi, och det är ju i så fall bra för oss.
Vad gäller bolåneräntorna tror Ekdahl inte att en höjning på en eller ett par procent gör så mycket på Svedbergs omsättning, men om räntorna går upp till 3-4 procent kommer det nog att märkas.
– Jaha, så vad har ni för tips till mig nu då? sade Jörgen Ekdahl till analytikerkollektivet när han hade avslutat den förberedda delen av presentationen.
Tips uteblev, men lite frågor om exempelvis den ökade andelen webbförsäljning som Jörgen Ekdahl förutspådde ställdes: han tror på att badrumsartiklar kommer att kunna säljas mer och mer via webben framöver, om än inte direkt till kund utan via återförsäljare. Ekdahl har noterat att återförsäljarnätverk som Comfortbutiken har varit lite ”tunga i gumpen” vad gäller att få igång webbförsäljning, ”så det kanske är vi som måste sätta igång det”.
En annan fråga gällde om det för Svedbergs del skulle kunna tänkas bli aktuellt med den typ av exklusiva toalettstolar japanerna har, sådana med inbyggda funktioner för stjärttvätt etcetera, där marginalerna kan förmodas vara högre än de är för standardtoalettstolar, där Ekdahl beklagade sig över nästan obefintliga marginaler.
Ekdahl sade att han inte trodde att efterfrågan på sådana toalettstolar är så stor på Svedbergs marknader i dagsläget. Det finns, sade han, en schweizisk tillverkare som säljer några tusen sådana stolar per år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.