Vattenfall, Fortum och Eon kommer fortsätta att dominera Sveriges elmarknad.
Svårt för nya elaktörer
Mest läst i kategorin
Det visar en ny rapport. Där varnas också för att restriktionerna mot storskaliga investeringar i kärnkraft och vattenkraft bidrar till höga elpriser.
I rapporten har Energimarknadsinspektionen tittat på drivkrafter och hinder för investeringar i elproduktion, särskilt för nya aktörer, och i vilken mån kommande investeringar kan komma att förändra den höga koncentrationen på råkraftsmarknaden.
”Nya aktörer är i huvudsak hänvisade till att investera i vindkraft. Förutsättningarna för att nya aktörer de närmaste 10-15 åren skulle kunna bli reella konkurrenter till Vattenfall, Fortum och Eon genom investeringar i vindkraft bedömer vi dock som i det närmaste obefintliga”, skriver Petra von Schmalensee, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, i ett pressmeddelande.
Av rapporten, som överlämnas till regeringen, framgår att det visserligen finns ett stort intresse för att investera i elproduktion, men att dagens energipolitiska ramar och politiska risker inverkar negativt på viljan att investera. Nya stora investerare uteblir på grund av att det endast är befintliga aktörer som har möjlighet att investera i kraftslag där lönsamheten är högst, det vill säga i storskalig vatten- och kärnkraft.
”Vår bedömning är att de nuvarande restriktionerna mot investeringar i storskalig vatten- och kärnkraft är ett allvarligt hinder för en fungerande marknad och bidrar till en snedvriden konkurrens med risk för onödigt höga elpriser för landets elkunder”, skriver Petra von Schmalensee.
Energimarknadsinspektionen föreslår att regeringen tar initiativ till att införa en begränsning av handläggningstiden för tillståndsprövning och en samordning av de parallella processer för tillstånd som krävs i dag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.