Latours Jan Svensson tror på goda förutsättningar att redovisa bra resultat även i svag marknadsutveckling och uppger att det är svårt att förutse vilken hjälp konjunkturen kommer ge.
"Svårt att tala om någon ihållande uppgång"
Mest läst i kategorin
Gustaf Douglas investmentbolag Latour presenterar i dag första kvartalsrapporten för 2015 med vd Jan Svensson i spetsen.
Han inleder vd-ordet med: ”Det är tillfredsställande att kunna redovisa ytterligare ett resultatmässigt riktigt bra kvartal. Detta trots att volymutvecklingen fortsatt är ganska svag”.
Han uppger att den bästa utvecklingen har varit i Sverige, Norge och Danmark, samt Storbritannien och Irland men även den tyska marknaden visade en stabilare utveckling mot slutet av kvartalet. Problemen i Östeuropa kvarstår dock, konstaterar han.
Rörelseresultatet ökade med 67 procent till 207 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 10,2 procent.
”I absoluta tal är det Latour Industries som står för den största vinstökningen från en tidigare låg nivå. Nord-Lock, Hultafors Group och Specma Group bidrar alla med betydande vinstökningar”, skriver Jan Svensson i vd-ordet.
Han är även övertygad att Latour har goda förutsättningar till att redovisa bra resultat även i en realtivt svag marknadsutveckling.
”Trots att marknadsutvecklingen var positiv i slutet av kvartalet, är det svårt att tala om någon ihållande uppgång. Därför är det fortfarande svårt att förutse vilken hjälp vi kommer att få från konjunkturen”, skriver han.
Börsportföljens värde ökade under kvartalet med 19,3 procent, jämfört med indexet SIXRX som ökat med 15,8 procent.
Substansvärdet i Latour ökade med 16 procent till 291 kronor per aktie under första kvartalet 2015.
Koncernens resultat efter finansiella poster uppgick till 889 miljoner kronor, att jämföra med 406 miljoner kronor samma period i fjol. Koncernens resultat efter skatt inluderat en realisationsvinst på 301 miljoner kronor uppgick till 833 miljoner kronor, jämfört med 376 miljoner kronor i fjol. Detta motsvarar 5,22 kronor per aktie jämfört med 2,36 kronor i fjol.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.