Börsens flaggskepp föll med 8 procent i den inledande handeln efter rapporten på fredagsmorgonen. Vd Carl-Henric Svanberg är nöjd med tredje kvartalets resultat, men Ericsson växer långsammare än konkurrenterna.
Svag orderingång för Ericsson
Mest läst i kategorin
Ericsson redovisar en vinst efter skatt på 4,8 miljarder kronor för tredje kvartalet jämfört med en förlust på 3,9 miljarder kronor förra årets tredje kvartal.
– Vi är nöjda med den vinst vi nu kan redovisa. Det är glädjande att kunna hålla fast vid en hög tillväxt, säger Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg till TT.
Resultatet för tredje kvartalet har belastats av valutaförändringar, säger han. Svanberg kommenterar också det faktum att den redovisade faktureringen är lägre än vad analytiker väntat sig:
– Man ska inte dra för stora slutsatser av de här siffrorna. Det kommer miljardorder som hamnar på olika sidor av kvartalen. Detta spelar inte så stor roll, säger Svanberg.
Han räknar också med att de stora marknaderna just nu för Ericsson är Latinamerika, Afrika och Asien:
– Vi räknar med att vår allra största marknad, den i USA, kan lossna när våra två största kunders sammanslagning blivit godkänd, säger Svanberg.
– Faktureringen uppgick 31,8 miljarder kronor, en ökning från fjolårets 28,0 miljarder kronor.
– Samtidigt var orderingången 29,0 miljarder, en ökning från 28,1 miljarder motsvarande period förra året.
Orderingången minskade tredje kvartalet jämfört förra kvartalet. Det beror bland annat på svagare tillväxt i Kina, skriver Ericsson i rapporten.
Faktureringen för Ericssons systemverksamhet ökade med 14 procent under kvartalet. Det är sämre tillväxtsiffror än vad konkurrenterna Nokia och Motorola har redovisat. Siffran 14 procent är dock inte helt jämförbar med konkurrenternas tillväxtsiffror under tredje kvartalet, anser Carl-Henric Svanberg.
– Generellt sett tar vi marknadsandelar, vi växer faktiskt lite snabbare än Nokia, säger han.
I Ericssons siffra ingår inte bara försäljning av produkter utan även service.
Carl-Henric Svanberg bedömer att Ericsson inte kommer att behöva flytta fler jobb från Sverige till lågkostnadsländer.
– Vi har redan gjort stora förändringar när det gäller tillverkningen. Och för forskning och utveckling ser jag inte heller någon större förändring i Sverige. Däremot bedömer jag att tillväxten av forskning och utveckling i högre grad kommer att ske utanför Sverige av det enkla skälet att den behöver göras närmare kunderna, säger Svanberg.
”De underliggande tillväxtfaktorerna är fortsatt stabila”, heter det i delårsrapporten.
Världsmarknaden för mobilsystem växer något eller ökar måttligt i år, enligt Ericsson. Bolaget räknar med att världsmarknaden för mobilsystem, jämfört med den totala tillväxten 2004, kommer att växa ”något” nästa år.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.