"Sun gör ofta väldigt konstiga saker," säger Maureen O'Gara, en veteran bland USA:s it-analytiker, till Realtid.se.
"Sun gör ofta konstiga saker"
Mest läst i kategorin
NEW YORK – Det är svårt att förstå vad de är ute efter, men det är väl deras strategi du jour, säger hon och fortsätter.
– De säger att det handlar om tillväxt, men jag frågar mig: Var finns värdet för aktieägarna i detta? Jag har svårt att se hur de ska kunna tjäna igen den miljard de spenderar på MySQL.
Andra analytiker var betydligt mer godvilligt inställda.
”Köpet av MySQL kan rädda Sun” skriver Dana Gardner, chefsanalytiker för konsultföretaget Interarbor Solutions på SeekingAlpha.com.
Sun har enligt honom länge velat ha en programvarurörelse vid sidan om operativsystemet Solaris och dessutom känt behovet av att stärka sig gentemot sin partner/rival Oracle och fienderna IBM och Microsoft.
Han medger att det är möjligt att Sun schabblar bort tillfället, men att det här finns en möjlighet att attackera rivalernas databasinkomster. Om allt går bra kommer IBM, Oracle, Sybase, Red Hat och Ingres drabbas, liksom Microsoft.
Det Sun får genom köpet är tillgång till MySQL:s kundbas och deras installationer, plus att de förbättrar sin positionering inför webbens utveckling mot distribuerad ”cloud computing”.
Sanford C Bernsteins analytiker Toni Sacconaghi pressade under en telefonkonferens Suns ledning på detaljer om MySQLs lönsamhet och frågade om hur stor andel av MySQLs installationer som använder Linux.
Mårten Mickos svarade att Linux är den främsta plattformen för MySQL, följd av Windows och sedan Solaris.
– Sun är ambivalenta i frågan om huruvida kunderna väljer Linux eller Solaris, men er ekonomi tiltar uppenbarligen mot Solaris, sa Toni Sacconaghi och undrade om det inte blir en konflikt mellan ett stöd för Linux och bortfallet av inkomster från Solaris support.
Jonathan Schwartz, Sun:s koncernchef, svarade att 20 procent av MySQL installationerna körs på Solaris, men att 75 procent av installationerna sker på annan hårdvara än Suns, vilket enligt honom kan leda till synergier och inbrott på nya marknader.
New York Times citerar Gordon Haff, en analytiker vid konsultföretaget Illuminata. Han säger att Suns köp av MySQL inte omedelbart kommer att leda till ökad försäljning eller vinst:
– Problemet med open-source (öppen källkod) program är att du har en massa människor som använder dina program men inte tycker att de behöver köpa support från er. Resultatet blir att ni har en massa kunder som inte ger er några pengar. Vad Suns köp av MySQL också visar är att det är väldigt svårt för open-source företag att stå på egna ben. De saknar tillväxten i reella inkomster, sa Gordon Haff till Times.
Suns Jonathan Schwartz kontrade med att företagsvärlden alltmer sluter upp bakom open-source.
En sak står helt klart och det är att Suns utspel kommer att få långtgående effekter på open source-marknaden. Det ska också bli intressant att se hur Suns partner/rival Oracle reagerar på affären. Många Oracle-databaser körs på Suns serverdatorer, men Suns utspel innebär att de blir en konkurrent till Oracle, som för övrigt samma dag avslöjade att det köper middleware-företaget BEA Systems, en affär som en del analytiker ser som negativ för Sun.
Köpet kommer inte heller att uppskattas av vare sig Red Hat eller Dell Computer. Sun försöker genom affären ställa sig i centrum för open source-sektorn.
– Kommer Red Hat att vilja köpa från Sun?, frågar sig Maureen O’Gara, när hon kommenterar affären för Realtid.se.
Hon befarar att Sun kommer att möta hårt motstånd i sin strävan att gå efter storkunderna. Där väntar Oracle, IBM och Microsoft. Och när det gäller mindre kunder så använder de flesta andra operativsystem än Solaris. Det återstår att se om de kommer att kunna tjäna tillbaka de miljarder de nu satsar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.