Realtid

Stridsåtgärd kan strida mot EU-rätt

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 dec. 2007Publicerad: 11 dec. 2007

Fackliga åtgärder för att tvinga fram kollektivavtal från utländska företag kan strida mot EU-rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det fastslår en dom från EU:s domstol.

Utslaget gäller målet mellan Finska sjömansunionen och Viking Line om stridsåtgärder som facket tog till för att hindra utflaggning av en båt till Estland.

Fackförbundet Byggnads tycker inte att Rosellamålet går att jämföra med Vaxholmsmålet. I det finländska fallet handlar det om ett företag som flyttar utomlands. I Vaxholmsfallet handlar det om ett bolag som flyttar hit.

– Därför går det inte att dra några slutsatser av det här, tycker Byggnads ordförande Hans Tilly.

Enligt domstolen var de fackliga stridsåtgärderna i målet sådana att det blev meningslöst för Viking att använda sin rätt till fri etablering, eftersom de innebar att Viking och dess dotterbolag inte skulle få samma villkor som övriga estniska företag.

Men den nationella domstolen får avgöra om stridsåtgärderna syftade till att skydda de finska anställda. Vid en första anblick verkar det vara så, men det gäller inte om det var så att deras jobb och villkor inte var hotade, enligt domstolen.

Bakgrunden till målet mellan den finska sjömansunionen (FSU) och Viking Line är att bolaget 2003 ville flagga ut fartyget Rosella från Finland till Estland och anställa estnisk besättning, i syfte att skära i kostnaderna. De lägre estniska lönerna skulle göra det möjligt att konkurrera bättre med andra båtar på linjen mellan Tallinn och Helsingfors.

Men finska sjömansunionen motsatte sig utflaggningen. FSU varslade om stridsåtgärder och den Internationella transportarbetarefederationen (ITF) skickade ut en anmodan till sina medlemmar att inte förhandla med Viking om Rosella. Rätt att förhandla hade bara FSU enligt den fackliga linjen.

ANNONS

Det gjorde att Viking inte kunde förhandla med en estnisk fackförening.

Viking gick med på att senarelägga utflaggningen, men hotet om inte kunna förhandla med något fack kvarstod och Viking vände sig till en domstol i England, där ITF har sitt huvudkontor.

En domstol där vände sig till EU:s domstol, formellt EG-domstolen, för att få hjälp med hur gemenskapsrätten ska tolkas.

Målet mellan den finska sjömansunionen och Viking Line har en del gemensamt med Vaxholmsmålet, där Byggnads står mot lettiska Laval. De handlar båda om när och under vilka omständigheter fackföreningar får ta till stridsåtgärder för att försvara sina intressen. Och domstolen har ombetts väga det mot den fria rörligheten för arbetskraft inom EU liksom rätten att etablera företag.

Domstolens utslag i Vaxholmsmålet kommer 18 december.

Tillsammans betecknas de två vara av yttersta betydelse för synen på fackens rätt att ta till stridsåtgärder. Enligt Europafacket är domarna en mätare på om EU bara är en marknad, utan gemensamma sociala värden och rättigheter.

Generaladvokaten i det finska målet ansåg att ett fack får ta till strejk eller andra stridsåtgärder för att hindra ett bolag från att flytta sin verksamhet inom EU. Men, framhöll generaladvokaten, det är inte tillåtet att vidta stridsåtgärder som innebär att arbetsmarknaden delas upp land för land. Inte heller att hindra ett bolag som redan flyttat till ett medlemsland att erbjuda sina tjänster i andra medlemsländer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]