UPPDATERAD(2) Handels varslar om strejk inom handeln till den 1 april.
Strejk på skärtorsdagen
Mest läst i kategorin
Det uppger fackförbundet på en pressträff.
Varslet, som läggs natten till skärtorsdagen den 1 april, omfattar 5.000 anställda och berör både butiks- och lageranställda, uppger Handels. Sammanlagt handlar det om 79 arbetsplatser.
Lars-Anders Häggström, förbundsordförande i Handels, är mycket irriterad på Svenskt Näringsliv som han anser sätter stopp för hela förhandlingsprocessen.
– Svenskt Näringsliv blockerar hela den fria förhandlingsrätten, säger han vid en presskonferens.
Bland de varslade företagen märks H &M, Kappahl, Lindex, Ikea, Ica, Willys, Åhléns och Hemköp. Det handlar om butiker på en lång rad platser i landet. Dessutom varslas flera av företagens lager på 14 platser runt om i Sverige.
Elva Willysbutiker berörs av varslet.
– Det här strejkvarslet ingår i förhandlingsspelet. Det är klart att det är allvarligt om de här butikerna tvingas hålla stängt, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som äger Willys.
Även matkedjan Citygross, byggvaruhuskedjan Bauhaus och sportkedjan Stadium finns med på listan över företag som varslas.
De Ikeabutiker som drabbas av varslet ligger i Valbo och Linköping. För H & M:s del handlar det om butiker i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Södertälje.
– Varslet kommer att leda till störningar ganska så raskt för handeln. Men ur konsumentsynpunkt så kommer inte påverkan att bli så stor, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.
Handels har inte begärt några sympatiåtgärder från övriga LO-förbund, men har fullt stöd från det hållet.
– Det fanns inga alternativ för oss. Vi är ute efter att få ett avtal före den sista mars. Vi måste få i gång förhandlingsprocessen, hittills har vi inte kommit någonstans, säger Häggström.
– I ett läge när parterna i grunden är överens om att vi ska sätta märket i Sverige utifrån industrins förutsättningar så tycker vi att det är olyckligt när förbund utanför industrin försöker pressa fram avtal på det här sättet, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv till TT.
– Vi försöker hitta normeringen på svensk arbetsmarknad utifrån industrins förutsättningar och det är vad exempelvis Riksbanken och Konjunkturinstitutet betonar, för att vi ska kunna behålla den goda reallöneutveckling som vi haft de senaste tio—tolv åren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.