Realtid

Stort fildelningsmål görs om

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 jan. 2008Publicerad: 08 jan. 2008

Rättegången i Linköpings tingsrätt om det hittills största svenska fildelningsmålet måste göras om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åklagaren lade i december ner åtalspunkten om 23.000 musikfiler och branschorganisationen Ifpi har begärt att få ta över den delen av åtalet.

Från film- och musikbranschernas sida hoppades man att åtalet mot den 31-årige mannen i Linköping skulle resultera i böter och en villkorlig fängelsedom vilket i framtiden skulle öppna för husrannsakningar hos misstänkta fildelare. Det har hittills inte varit möjligt eftersom alla svenska fildelningsmål hittills ”bara” resulterat i dagsböter.

Åtalet i Linköping väckte också stor uppmärksamhet därför att det till vissa delar byggde på bevisning från en av parterna i målet – Antipiratbyrån. Rättegången i december gick dock inte åklagarens väg. Ett av försvarets expertvittnen ifrågasatte Antipiratbyråns utredning och hävdade att inget där styrkte det som åklagaren hävdade.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund ansåg sig under rättegången tvingad att dra tillbaka två av tre åtalspunkter, bland annat den om att 31-åringen gjort drygt 23.000 musikfiler tillgängliga på nätet. Den återstående åtalspunkten gäller 30 filmer.

Det har väckt missnöje hos musikbranschens organisation Ifpi som efter rättegången begärt att få ta över musikdelen av åtalet. Bara ett par timmar före domen skulle avkunnas på tisdagen kom beskedet från Linköpings tingsrätt att det inte blir någon dom och att hela målet ska tas om vid senare tidpunkt. Domstolen skriver i ett pressmeddelande att den inte ser några skäl till att avkunna dom i bara delar av målet.

– Vi ansåg då och anser fortfarande att den tekniska bevisningen räcker. Vi har fått frågan från tingsrätten om vi vill driva musikdelen som enskilt åtal och det har vi sagt ja till, säger Ifpis vd Lars Gustafsson.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund ångrar inte att hon lutat sig mot Antipiratbyråns experter. Att en målsägande på det sättet biträder åklagaren är inte märkligt, påpekar hon. Däremot ifrågasätter hon om polis och åklagare kan fortsätta lägga ner lika mycket resurser på den här typen av brott när straffvärdena är relativt låga.

– Om det kommer in anmälningar ska vi naturligtvis utreda dem. Men efter det här målet gör jag bedömningen att det här kanske inte är rätt väg för att stävja fildelning, det kanske krävs en lagändring. Skulle vi utreda alla fildelare med den här resursåtgången skulle vi få lägga mord, våldtäkter, misshandel och rattfylla åt sidan.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]