De större globala transaktionerna förväntas mer än fördubblas under 2014.
Större M&A-transaktioner förväntas öka i år
Mest läst i kategorin
Globala företag kommer att genomföra färre, men större transaktioner under de kommande tolv månaderna. Det framkommer av EY:s nya rapport Capital Confidence Barometer.
Rapporten som görs två gånger per år bygger på en undersökning med över 1.600 beslutsfattare i 54 länder. Av dessa förväntar sig nästan en tredjedel, 29 procent, att deras transaktionsaktiviteter kommer att öka under de kommande 12 månaderna.
Rapporten visar även att 27 procent av de tillfrågade befattningshavarna förväntar sig att genomföra större transaktioner, motsvarande ett värde om över 500 miljoner dollar. Detta är mer än fördubbling mot fjolårets 12 procent.
Även de företag som har för avsikt att genomföra ännu större transaktioner, motsvarande över 1 miljard dollar, har mer än fördubblats enbart under de senaste sex månaderna, framgår det av rapporten.
Enligt EY är detta ett tydligt tecken på att planerna på transformerande förvärv ökar.
– Den närmaste framtiden är det värdet, inte volymerna, som kommer att skapa uppmärksamhet med stora framträdande transaktioner som en del av en tillväxttrend. Under 2014 har vi sett en ökning av transaktionsvärdena med 25 procent, samtidigt som det har skett en nedgång med 11 procent i volymerna globalt. Efter en förlängd finanskris och nedstämdhet på transaktionsmarknaden, siktar nu företag och dess styrelser hellre på kvalitet än kvantitet, säger Jesper Almström, partner och nordisk chef för Transaction Advisory Services, EY.
De branscher som förväntas genomföra de största transaktionerna är detaljhandeln, energi, telekom och teknologi, metall och råvaror samt olja och gas. Branscherna som väntas genomföra de flesta transaktionerna är finansiella tjänster, energi, life science och olja och gas.
De fem mest populära länderna att investera i är, enligt rapporten, jämnt fördelade mellan tillväxtmarknader såsom Indien och Kina och mogna marknader såsom USA, Storbritannien och Tyskland. Under de kommande tolv månaderna förväntas den största andelen, 39 procent, av företagens förvärvskapital tillfalla tillväxtländerna inom BRIC, enligt rapporten.
Samtidigt som cirka en tredjedel, 31 procent, av de tillfrågade uppgav att bolaget planerar förvärv de kommande 12 månaderna är kostnadsbesparingar det mest diskuterade ämnet i styrelserummen, 47 procent. Förvärv och noteringar landar på 12 procent respektive 9 procent av samtalstiden.
För sex månader sedan förväntade sig 35 procent av befattningshavarna att genomföra ett förvärv. För ett år sedan var planerade 29 procent av befattningshavarna att genomföra förvärv.
Läs hela rapporten.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.