Aktietorgetlistade Xtranets vd avgick abrupt i fredags. Nu skickar valberedningen ut ett brev till aktieägarna, ett brev som starkt ifrågasätter huvudägarens intentioner.
Storbråk i Xtranet under uppsegling
Mest läst i kategorin
I fredags avgick bredbandsprojekteringsbolaget Xtranets vd Hans Erik Persson. Styrelseordföranden Jan Danielsson sade i en intervju med Realtid.se att något kommer att hända ”nästa vecka”, dvs denna vecka.
Han nämnde även att bolagets största enskilda aktieägare Per Meurling skulle ha intentioner att ändra bolagets inriktning och i samband med det byta ut tre av bolagets fyra styrelseledamöter.
Strax efter Realtid.se:s artikel aviserade Aktietorgets marknadsövervakare att de ”mot bakgrund av den osäkerhet som råder och att bolaget eventuellt genomgår en genomgripande förändring av organisationen” flyttade Xtranets aktie till Aktietorgets observationslista, där Xtranet huserar sedan i måndags.
Inför den extra bolagsstämma som ska hållas den 19 oktober – på begäran av den tilltänkta styrelseledamoten Edward Ardow, med fullmakt för Per Meurling, med syfte att välja den nya styrelsen – har bolagets valberedning nu skickat ett brev (pdf; finns även på bolagets hemsida) till bolagets aktieägare, daterat igår (den 29 september).
I brevet ifrågasätter valberedningen starkt Meurlings/Ardows hantering av verksamhetsförändringen och sättet att byta ut styrelseledamöter. Formuleringarna i brevet gör tydligt för aktieägarna att valberedningen anser sig överkörd:
”Valberedningen har inte fört någon dialog med några ägare om en ny styrelse, speciellt inte
om en omedelbar förändring under pågående period.”
Brevets undertecknare säger sig vara oroade över Xtranets framtida utveckling, som för dem tycks höljd i dimma:
”Den föreslagna strategiförändringen, och den av förslagsställarna tänkta nya styrelsens inriktning av sitt arbete, är okänd för oss. Som delägare ställer vi oss enbart frågande till förslaget, samt bekymrade över konsekvenserna.”
Sedan hävdas att processen borde ha kunnat skötas smidigare:
”Ett förslag till strategiändring kunde säkerligen ha rests inom ramen för den nuvarande styrelsen och debatterats där.”
Realtid.se har sökt Edward Ardow för en kommentar till kritiken.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.